Mikulás és a tisztára sikált cipők

/ Balog Katalin /
balog.katalin képe
Az Egyesült Királyságban nincs külön ünnepe Szent Miklósnak, sem Mikulás napjának. Ezért is különleges itt a mi magyar hagyományunk, ami ehhez a naphoz kötődik.

Walesben is járt a magyar Mikulás, van akinél nem is egyszer.

A Newport-i óvodában a gyerekekkel külön kis bemutatóval készültünk a szülőknek és a Mikulásnak arról, hogy mit is tanultunk szeptember óta. Voltak benne versek, mondókák, tánc, dalok, népi játék és mozgás. A bemutatóra és a Mikulás ünnepségre december 3-án került sor. Nagy izgalommal várták a gyermekek és a szülők is ezt a napot, mivel nem csak a gyerekek léptek színpadra, hanem a szülők is készültek egy kis meglepetés előadással a gyerekeknek. Nem is lehetett eldönteni, kinek volt nagyobb lámpaláza aznap. A gyerekek előadása után közös szülő - gyerek akadályversenye került sor, majd kézműves ajándékokat, díszeket készíthettek közösen a csalások. A délelőtt végén hallgathatták meg a Mikulásnak levest főző erdei állatok történetére, ahol a szülők nagyon kitettek magukért róka, nyuszi, őzike és egyéb állatok szerepében. A kicsik nagy élvezettel hallgatták a történetet és kuncogtak hozzá. A délelőtt során végig nyitva állta a kis házi finomságokat rejtő süteményes terem, ahol mindenki kedvére falatozhatott a mézeskalácsok, muffinok, női szeszély és egyéb sütik közül. Aztán valahogy a délelőtt végére a kikészített cipőkbe belekerültek a mikuláscsomagok is.

  

A közösség tagjai közül sokan nagyon készültek a Télapó jöttére: cipőket tisztítottak, dalokat gyakoroltak, sőt volt, aki elárulta, hogy az idén mindenképpen meglesi, mikor épp a csizmájába csempészi az ajándékot, a szülők pedig próbálták beszerezni a mikulászacskókat és a bele való ajándékokat. 

December 10-én a Hungarian Society of Wales szervezői és önkéntesei szervezésében sor került az egész Wales magyarjai számára meghirdetett Mikulás partyra. A rendezvényen közel 100-an vettek részt. Sok gyermek érkezett, hogy kézműveskedjen, szobrot építsen újságokból, papírhógolyó-csatázzon, énekeljen és végül találkozhasson a magyar Télapóval. A délutánt tombolahúzás és sok-sok sütemény is izgalmasabbá tette, sőt még a Cardiffban található egyik lengyel bolt termékeiből is válogathattak a rendezvény résztvevői.
A papírhógolyózás után a Mikulást egy dallal hívogatták a gyerekek, s a pirosruhás, ősszakállú meg is hálálta a hatalmas puttonyában lévő sok-sok ajándékkal a gyerekek lelkes invitálását és egész évben való jóságukat.