Mézes Nap a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesületnél

/ Kőrösiné Forgó Ilona /
korosine.forgo.ilona képe
Karácsonyra hangolódhattak a bécsi magyar családok 2022. december 17-én egy olyan rendezvényen, melynek központjában a méz állt.
MézeskalácsokElőadásMézeskalácsdíszítésMéhviasz gyertyaöntés

Erdélyi Tibor méhész szakmérnöktől olyan érdekességeket hallhattunk a méhekről és a méhészetről, amelyeket nem is gondoltunk volna. Tudta például, hogy egy méhnek öt szeme van? Vagy hogy egy tapasztalt méhész pontosan meg tudja állapítani az év mely szakában járunk, az alapján, hogy éppen milyen növények virágoznak.

A rendkívül izgalmas előadás után mézet kóstolhattak a résztvevők, illetve vásárolhattak is. A vállalkozó szelleműek méhviaszból gyertyát és díszeket önthettek, mely páratlanul szép kézzel készített ajándék karácsonyra.

A gyertya készítéssel párhuzamosan mézeskalácsot díszíthettek a gyerekek és szüleik Piszker Ágnes vezetésével, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik mézeskalácsra és szövésre specializálódva.

A résztvevők kipróbálhatták, milyen sütés előtt különféle magvakkal díszíteni a kalácsot, valamint azt is, hogy sütés után hogyan lehet hagyományos népi mintákkal dekorálni az ízletes süteményeket. Akik kíváncsiak a tökéletes mézeskalács receptet megtalálhatják az AMAPED által nemrég kiadott Benedek Elek tankönyvben.

Az eseményen varázslatos karácsonyi hangulat teremtődött mindent átható méz és mézeskalácsillatban, az ínycsiklandó sütemények és a gyönyörű méhviasz díszek láttán.