Mesemondó- és Szavalóverseny Bécsben

/ Kőrösiné Forgó Ilona /
korosine.forgo.ilona2023 képe
Több mint 600-an jelentkeztek az AMAPED (Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete) jubileumi 15. alkalommal megrendezett szavalóversenyére Bécsben. A rendezvény az évek során hagyománnyá vált, és 2009 óta minden tavasszal megrendezésre került. Az esemény jelentősége és népszerűsége folyamatosan nőtt évről évre, és egyre szélesebb nemzetközi közönséget ér el.
Az első helyezett meglepetten fogadja nyereményétKönyvjutalom járt a helyezetteknekPrózamondásVolt, aki zenével kísérte előadását

A versenyzők Kányádi Sándor és Örkény István művei mellett szabadon választhattak más magyar szerzők alkotásaiból is. A szervezők az óvodás korosztálytól egészen a felnőttekig mindenkit bátorítottak a részvételre. A pandémia óta online is lehet jelentkezni, amely még nagyobb népszerűségnek örvend. Az idén több mint 500 szavalatról érkezett videó számos országból.  A résztvevők között voltak, akik Magyarországról, Erdélyből, Szlovákiából, Szerbiából, Romániából, Ukrajnából, sőt még az Egyesült Államokból és Németországból is jelentkeztek, így a verseny igazi kulturális találkozóponttá vált a magyar irodalom kedvelői számára. 

A jelenléti  megmérettetésen több, mint 70 fiatal lépett színpadra a bécsi AMAPED termeiben. A rendezvényt Nagy Barnabás, az AMAPED pedagógusa nyitotta meg Tóth Krisztina költő szavaival, amelyek hangsúlyozták a vers és a nyelv fontosságát identitásunkban: „A vers zene, a vers mi magunk vagyunk, a vers a létünk, az identitásunk, a verset nem fejből, hanem szívből mondjuk, és nem szépen, hanem bárhogyan, bárhol.”

A verseny különlegességét emelte, hogy a jelenlévő versenyzők és szüleik egy rövid színdarabot is megtekinthettek az AMAPED gersthofi csoportjának előadásában, amely Örkény István egyperces novellájának adaptációja volt.

 A vers- és prózamondók színvonalas és szórakoztató előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, hozzátartozók a jelenléti versenyen, volt, aki zenés betéttel színesítette az előadását, és többen magyar népviseletben érkeztek

A zsűri tagjai között olyan neves szakemberek szerepeltek, mint Hegedűs Ildikó, Molnár Gergely, Kilyénfalvi Gábor, Németh Ervin, Wagner Szilárd, Fűzfa Balázs, Bali János, Havas Judit, Szoták Szilvia, Balázs Emese, Fűzfáné Csuti Borbála és Szaffkó Péter. A versenyzők teljesítményét értékelve hangsúlyozták, hogy mennyire fontos a verssel való azonosulás és annak hiteles előadása. Dr. Fűzfa Balázs, irodalomtörténész kiemelte, hogy a versmondásban minden írásjelnek és ékezetnek szerepe van, és a vers előadása során ezekre különösen figyelni kell.

Sági Zsuzsa, az AMAPED alelnöke kiemelte a verseny érzelmi és közösségformáló erejét: „Itt nemcsak a nyelvről van szó, hanem olyan érzelmi villanásokról, amit a gyerekek a szülőkkel, pedagógusokkal és egymás között megélnek azáltal, hogy a versekben és szövegekben elmélyülnek.”

A rendezvényről számos helyi médium is beszámolt, például a volksgruppen.ORF.at-tól Nagy Alexandra ( https://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/3252995/ ), a rolunk.at-tól pedig Farkas Noémi (https://rolunk.at/fiatalok/versmondo-es-szavaloverseny-becsben/).

Az AMAPED Mesemondó- és Szavalóversenye ismét bebizonyította, hogy a magyar nyelv és irodalom iránti szeretet határokon átível, és a versmondás, valamint a mesemondás révén tovább erősíthető a magyar közösségek összetartozása.