MÉLY HÁLA A TÁMOGATÁSÉRT

54 FIATAL JELENTKEZETT A RÁKÓCZI ÖSZTÖNDÍJRA

/ Berec Judit /
berec.judit képe
A Rákóczi Alapítvány minden tanévben kétszer, ősszel és tavasszal ösztöndíjpályázatot hirdet azoknak az egyetemista és főiskolás fiataloknak, akik tagjai a Rákóczi Családi Körnek. A 2022/23-as esztendő őszi pályázatára jelentkeztek eddig a legtöbben, szám szerint 54 hallgató.

Október 14-ig a legtöbben Kárpátaljáról (18 fő) és Erdélyből (24 fő) küldték be a szükséges dokumentumokat, de akadtak szép számmal Rákóczisok Délvidékről (9 vajdasági és 1 horvátországi) és Felvidékről (1 fő) is.

A Rákóczis egyetemisták és főiskolások sokféle szakmát tanulnak a magyarországi és határon túli felsőoktatási intézményekben – többségük az anyanyelvén tanul, de akadnak olyanok is akik szerbül, románul vagy angolul végzik a tanulmányaikat. Az ösztöndíjasok közül kerülnek ki a jövő pedagógusai, teológusai, szociológusai, történészei, közgazdászai, természettudósai, építészei, informatikusai, mérnökei, diplomatái, nyelvészei, orvosai és zenészei.

Az elnyert támogatást legtöbben a lakhatási és az étkezési költségeikre fordítják, valamint a tankönyveik beszerzésére, az oktatáshoz szükséges speciális felszerelésekre (például orvosi eszközökre, hegedűhúrokra vagy számítógépre), illetve az egyetemi városuk és a lakóhelyük közötti utazásra. Többen is kihangsúlyozták, hogy a Rákóczi Alapítványtól kapott ösztöndíjat a szintén tanuló testvéreikkel is megosztanák.

Az 2022/23-as tanév őszi szemeszterében 18 kárpátaljai fiatal jelentkezett az ösztöndíjprogramra. A csatolt bemutatkozásokban a tanulmányi és családi hátterük mellett arról is írtak, hogyan hatott eddig rájuk a február óta zajló orosz-ukrán háború. Sokan attól is félnek, hogy vajon mi történik az otthon maradott szeretteikkel. Többen arról számoltak be, hogy nem térhetnek haza a szülőföldjükre.

„Sajnos nem tudtam haza menni a nyáron, mivel hadköteles vagyok.” – írta egy református lelkésznek tanuló ifjú.

Egy debreceni egyetemista fiú Tiszabökényből a következőképp fogalmazott: „Édesapám hosszú éveken át szolgált katonaként, határőrként, emiatt tartalékosként van nyilvántartva. Én és az édesapám már több mint 7 hónapja nem voltunk otthon, ami miatt gyötör a honvágy, viszont nincs lehetőségünk hazamenni ebben a helyzetben, mert kipostázták a behívót a seregbe.”

„A háború miatt az édesapám nem tud haza jönni, immár több mint fél éve. Illetve az egyetemista nővérem sem, mivel csak magyar útlevéllel rendelkezik és most így nem engedik be az országba.” – osztotta meg félelmeit a II. Rákóczi Kárpátaljai Magyar Főiskola egyik hallgatója.

A Rákóczi Alapítványnak sok éven keresztül három fő tevékenységi köre volt, a Magyarságismereti Mozgótábor, a felsőoktatásban tanulók részére hirdetett ösztöndíjprogram és az ungvári étkeztetési program. Ez a három kör egészült ki egy negyedik ponttal, a kárpátaljai magyar intézmények és az Ukrajnából menekülők megsegítésével.

A Rákóczi Alapítvány többmillió forintnak megfelelő segélyt nyújtott például a Ráton működő Szent Mihály Egészségügyi-Szociális Gyermek Rehabilitációs Központnak is. A 2018 óta működő intézmény elsődleges célja, hogy a Ráti Szent Mihály Gyermekotthonban élő árva és elhagyott gyerekek fizikai és pszichés rehabilitációját szolgálja. A központ szolgáltatásait a gyermekotthonon túl, a környező családsegítő otthonokból, árvaházakból és a Kárpátalja-szerte élő családokból is bárki igénybe veheti.

A Rákóczi Alapítvány mindezeket a karitatív munkákat a többségében Kanadában élő, magyar származású nagylelkű támogatóinak köszönhetően tudja megvalósítani. Az alapítvány látókörében lévő fiatalok, aki részt vettek a Rákóczi táborban, az étkeztetési programban vagy elnyerték az adott félévben az ösztöndíjat, köszönőleveleket írnak az adakozóknak, amelyben hálájukat fejezhetik ki a támogatásért. Az idei ősszel a következőképpen fogalmaztak az egyetemista vagy főiskolás fiatalok:

„Szeretném megköszönni Önnek, hogy támogatja a tanulmányaim elvégzését. Tényleg nagy segítség ez nekem és a családomnak, amiért nagyon hálás vagyok.” – írta egy kárpátaljai lány.

Egy építészhallgató kiemelte, hogy „a támogatás megkönnyíti a mindennapokat, valamint az egyetemi eszközök beszerzését. Nem tudok eléggé hálás lenni ezért a jótettért, szeretném Önnek mélységes köszönetemet kifejezni!”

„Fantasztikus érzés megtapasztalni, hogy mindig van kire számítanom – fogalmazott egy erdélyi lány. – Az Alapítvány támogatói által csodálatos lehetőségeket biztosít, eszközt ad a tanulni és fejlődni vágyó kisebbségi fiataloknak, amely hatalmas érték és nagyon szép karitatív cél. Szívből köszönöm azt, hogy Önök engem támogattak és, hogy láttak bennem esélyt, illetve, hogy Önök velem együtt szeretnék azt, hogy az egyetemi továbbtanulásom által fejlődni tudjak, hasznos tagja lehessek a kisebbségi székely közösségnek és, hogy ehhez anyagiakban is nagyban hozzájárultak.”

 A Rákóczi Alapítvány a 2022/23-as tanév őszi félévében $25,100 kanadai dollárt osztott szét az 54 hallgató között. 2018 februárja óta 312 főiskolás vagy egyetemista fiatal részesült tanulmányi ösztöndíjban. Számukra több mint $122,000 dollár támogatást nyújtott az alapítvány. Köszönet és hála a nagylelkű kanadai és USÁ-ban élő adakozóknak!