A Melbourni Irodalmi Kör újra megnyitotta kapuit (1. rész)

A magyarság nem a test, nem a vér, hanem a lélek kérdése

/ Kalocsai Alexandra Gréta /
kalocsai.alexandra.greta képe
Útjára indult a közösségépítő Irodalmi Kör az Árpád Otthon lakói számára.
Nappaliba található Árpád fejedelem festménye Résztvevők díjazása emléklappal Résztvevők az Irodalmi Körön

Az irodalmi kör indulása a régi, talán megfakult, de soha el nem feledett tudást és élményeket felszínre hozó esemény. Mindezeken túl, felelevenítjük irodalmunk szereplőit, költeményeit. Célunk, hogy a kortárs irodalommal is megismerkedjünk és színesítsük a hazai kulturális ismereteinket. A legkedveltebb versek témája Magyarország és a hazaszeretet.

Rendkívül érzelmes volt az első esemény. A lakók maguk választották ki legkedvesebb és talán életútjukhoz leginkább szorosan kapcsolódó verseiket. Ezeket a verseket megkapták az irodalmi kör megrendezése előtt egy héttel, így gyakorolni is tudták az előadást. A nosztalgikus és meghitt felidézés visszaröpítette gondolatban a résztvevőket a múltban átélt eseményekhez – legyen szó házastársukról, családtagjukról, barátokról, házi kedvencekről és természetesen hazájukról. Végül a résztvevőket emléklappal díjaztuk.

Az Ausztráliában élő magyarok féltve őrzik magyarságtudatukat, hazaszeretetüket és gyökereiket, ez sokrétűen megmutatkozik. Szívesebben beszélnek az anyanyelvükön, jobb ízzel fogyasztják a magyaros ételeket és örömmel hallgatják a népdalainkat, nótáinkat. Ezek az érzések a kor előrehaladtával még inkább igénnyé válnak, felerősödnek. Az otthon lakói, a felkészült dolgozóknak és önkénteseknek köszönhetően, magyar módon is ünnepelnek. A mindennapokban sokféle, változatos programokon vehetnek részt. 

Az ünnepek mindig meghittek, legyen azok akár magyar, vagy ausztrál megemlékezések. A közeljövőben megtartandó Szent István ünnepély is a lakók közreműködésével fog megvalósulni. Az Irodalmi Kört havi rendszerességgel tervezzük folytatni egészen decemberig.