Megtelt a Muzsikásra a New York-i Magyar Ház

/ Szilvay Gergely /
szilvay.gergely képe
Táncházat tartott a Muzsikás, a magyar népzene világszerte legismertebb nagykövete a New York-i Magyar Házban szeptember 10-én, szombaton, majd hétfőn az Abronts Art Centerben lépett fel. Az együttest a Felszállott a pávából ismert Kacsó Hanga Borbála kísérte énekkel.
A Muzsikás a New York-i Magyar HázbanKacsó Hanga és a Muzsikás

New Yorkban lépett fel a Muzsikás: szeptember 10-én Kacsó Hanga Borlábával, a Felszállott a pávából ismert, fiatal népdalénekessel kiegészülve a New York-i Magyar Házban zenéltek kedvcsináló gyanánt a szeptember 12-i, hétfői koncertre, amit az Abronts Art Centerben tartottak. A kedvcsináló zenélést táncház követte.

A Magyar Ház önkéntesei szokás szerint büfével és magyaros konyhával készültek a szombat estére, nemhiába, hiszen telt ház volt. Az estét a helyi Fényes Banda nyitotta, többek között kalotaszegi és bonchidai rendet, valamint moldvai zenét muzsikáltak. Ezután következett a Muzsikás koncertje, amit Kallós Zoltán kedvenc nótája, a Bujdosódal zárt; s végül a Muzsikás a Fényes Banda tagjaival kiegészülve zenélt talpalávalót, többek között kalotaszegit, székit és magyarpalatkait. A hivatalos program éjfélkor ért véget, ám a kemény mag még hajnalig nótázott és táncolt a zenészek segítségével.

Hétfőn úgyszintén telt ház előtt zenélt a Muzsikás és Kacsó Hanga az Abronts Art Centerben az 1956-os forradalomra emlékezvén. A koncert egyben köszönet is volt azon adományozók felé, akik hozzájárultak az október 23-án, Manhattanben, az ottani Kossuth-szobor mellett felavatandó 1956-os emlékmű költségeihez.