USA-turné: Berecz Istvánék tartottak évadnyitó táncházat New Yorkban

/ Szilvay Gergely /
szilvay.gergely képe
Berecz István és párja, Bures Réka tanított bonchidai táncokat, majd nagy sikerű koncertet adott a frissen alakult Salamon-Enyedi Quartett a New York-i Magyar Házban, ahol a helyi Fényes Bandával közösen tartott táncház és örömzenélés zárta a szombat estét szeptember 4-én. Az évadnyitó eseményre megtelt a Magyar Ház.
Pihenés a büfébenAz Enyedi-Salamon Quartett koncertje

A fiatal, előző években végzett népzenészekből álló Quartett nemrég indult amerikai turnéra. Tagjai közt ott találjuk a két névadót, a Buda Folk Bandből ismert Salamon Somát és feleségét, a gyergyói születésű Enyedi Ágnes népénekest, valamint az egyik legtehetségesebb fiatal prímást, Mihó Attilát, illetve a cimbalmos Zimber Ferencet. Az ő zenéjüket egészíti ki a teljesség kedvéért Berecz István és párja, Bures Réka tánca. Vendégzenészként gardonon játszott Nagy Ildikó, a Ház igazgatója.

A New York-i Délibáb táncegyüttes tagjai és más érdeklődők bonchidai táncokat tanultak Istvánéktól, majd a Quartett koncertje következett, amelyet felállva, tapssal köszönt meg a közönség. A vacsorával egybekötött mulatság éjjel egy óráig tartott, a táncházat nótázás követte, a dalokat együtt kísérték a Quartett, illetve a New York-i Fényes Banda tagjai.

Mivel a Délibáb is készül az 1956-os forradalom 60. évfordulójára, ezért Berecz István és Bures Réka a táncegyüttes szokásos keddi és ráadás szerda esti próbáján magyarpalatkai koreográfiát tanított be a táncosoknak. 

A nemrég alakult zenekar egy hónapot tölt az Egyesült Államokban, New Yorktól Los Angelesig számos magyar közösségnek zenélnek kora ősszel. A turné alkalmából jelentették meg a koncert anyagát tartalmazó lemezüket is.