Megemlékezés a szabadságharc és forradalom 171. évfordulójáról Kijevben.

/ Bence Vivien /
bence.vivien képe
A magyarság legdicsőbb pillanatai, eseményei közé tartozik 1848. március 15. Világszerte számos ünnepi rendezvényt tartanak március 15-én az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából a magyar közösségek és gyülekezetek.
MKEMKEMKEMKE

Kijevben március 12-én emlékezett meg a magyar diaszpóra közösség a szabadságharc hőseiről.

A nemzeti megemlékezést, mint hagyományosan, most is református istentisztelet előzte meg a helyi Magyar Házban. Az igét  Balázs Antal tiszteletes hirdette, ahol a kijevi magyar keresztények együtt ünnepeltek felekezeti hovatartozástól függetlenül. A helyi magyar közösség egész nemzetben gondolkodik, ezért igyekszik minden magyar vonatkozású ünnepet közösen tölteni.

Az istentiszteletet követően a forradalmár, Petőfi Sándor mellszobránál folytatódott az ünnepi megemlékezés, melyet az elmúlt év őszén sikerült rekonstruálnia a helyi közösségnek. Az ünnepséget Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke nyitotta meg.  Íjgyártó István Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondott ünnepi beszédet. Ezt követően, a hétvégi magyar iskola tanulói szavaltak verseket a megemlékezés alkalmából. Rendezvény sorozatunk ünnepi fogadással zárult Magyarország Kijevi Nagykövetségén.