Megemlékezés Miklósfalván

/ Fazekas Csilla /
fazekas.csilla képe
Az Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezete és egyesületei március 18-án, vasárnap Miklósfalván (Nickelsdorfban) emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire.
Megemlékezés MiklósfalvánMegemlékezés MiklósfalvánMegemlékezés MiklósfalvánMegemlékezés Miklósfalván

Idén 32. éve, hogy a rendezvény minden alkalommal a helyi Kossuth-emléktábla megkoszorúzásával kezdődik. Az emléktábla 1906-ban már fent volt a templom oldalán, azonban a világháború alatt lekerült az épület alagsorába. Az 1983-ban alakult Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezetének egyik kezdeti megmozdulásaként, a csúcsszervezet indíttatására és a helyi polgármester támogatásával az emléktábla visszakerült az alagsorból az eredeti helyére, a templomhoz közeli fő parkba egy monumentális kőemlék oldalára helyezve.

A délután 15 órakor kezdődő megemlékezésen Gerhard Zapfl, Miklósfalva polgármestere mondott rövid köszöntőt, majd Steip Ferenc, az Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezetének elnöke, valamint Orbán Krisztina, a Bécsi Magyar Nagykövetség képviselője mondta el ünnepi beszédét.

Steip Ferenc röviden összefoglalta nemzeti ünnepünk jelentőségét, beszélt arról, hogy mi a szabadság, és köszönetet mondott a Kossuth-emlékmű létrejöttéért is. Orbán Krisztina kiemelte, hogy sosem szabad megfeledkeznünk a múltunkról, a márciusi ifjak örökségét tovább kell adnunk a jövő nemzedékeinek is.

Az emlékezés koszorúit helyezte el az emlékműnél a megszólalókon kívül Radda István, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának elnöke, Nick Ildikó, a Bécsi Magyar Iskolaegyesület vezetője, Windhager Helmut, a Délibáb Kultúregyesület vezetője, valamint Miklósfalva testvérvárosa, a pusztavámi delegáció, Stettner Attila, alpolgármester, valamint Varga Ferenc. 

A koszorúzást követően Kilyénfalvi Gábor, a Délibáb Kultúregyesület kulturális vezetője hegedűn kísérte az osztrák és a magyar Himnuszt.

A délután további részében egy közeli vendéglőben a Barka Népdalkör és a Rézsarkantyús Citerazenekar szórakoztatta a közönséget katonadalokkal, Kossuth-nótákkal. Kilyénfalvi Gábor huszár anekdotákat mesélt, majd az 1848/49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos kvíz versenyre invitálta a jelenlévőket.

A program végén a szervezők közös vacsorára hívták a vendégeket.

A koszorúzáson és az azt követő rendezvényen a Miklósfalván és környékén élő magyarság mellett több ausztriai magyar szervezet és egyesület is képviseltette magát.