Megemlékezés a Don-kanyarban elesettekről

„Dona Nobis Pacem!”

/ Guncz Nóra /
guncz.nora képe
Hetvenkilenc éve, 1943. január 12-én kezdődött a II. világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek, és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba.
DK 1DK 2DK 3DK 4

Ezekre a történelmi pillanatokra emlékeztünk 2024. január 14-én délután 13 órakor a Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánián Torontóban. Az esemény a Felvidék, és Palóc Egyesület szervezésében jött létre, akik számára fontos, hogy minden évben tiszteletüket tegyék az ártatlanul elhunyt magyar katonák emlékének, hiszen ezek az áldozatok egykoron valamennyiünk Édesapjai, Nagyapjai voltak. Ezen a napon a meggyújtott gyertyaszál értük égett.

A megemlékezést megelőző szentmisén Forrai Tamás atya a béke fontosságára hívta fel a közösség figyelmét, majd magát a megemlékezést Bolgár Éder Ildikó, a Felvidék és Palóc Egyesület Elnöke nyitotta meg gondolataival. Ezt követően Igaz Máté ügyvivő úr beszélt a katasztrófa által a magyar családokat máig érintő fájdalomról. A magyar második hadsereget ért eseményeket az Egyesület tagja Gáspár Gyula mutatta be.

A kor hangulatát Guncz Nóra, Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas zongora, és ének előadása idézte fel Karády Katalin „Valahol Oroszországban” és Mezei Mária „Hová tűnt a sok virág” című dalaival. Továbbá a megemlékezők két történelmi dokumentumfilm bemutatásával ismerhették meg a don-kanyari eseményeket. Ezt követően a jelenlevők saját emlékeiket, történeteiket osztották meg egymással némi apró sütemény, és kávé társaságában.