’56-os megemlékezés Jaraguá do Sulban

/ Tarcsa Kitti /
tarcsa.kitti képe
Jaraguá do Sulban hagyományosan október 22-én emlékeznek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Ez évben a helyi múzeumban, a Museu Emílio da Silvában gyűltünk össze.

A legtöbb itt élő magyar család felmenője az 1890-es években telepedett le Jaraguá do Sulban, ezért az egyesület számára fontos volt a történelmi események részletesebb megismerése és megértése.

Segítséget ehhez Paulo Eduardo Homonnaytól kértek, aki a történelmi áttekintéshez szívesen készített egy prezentációt számunkra. Paulo számára ugyanis az 1956-os események sokkal személyesebbek: családja 1957-ben hagyta el Magyarországot.

Az előadás előtt közösen énekeltük el a Himnuszt, majd Paulo részletekbe menően beszélt Magyarország történelméről. Egészen a trianoni eseményekig visszamenve magyarázta el múltunkat a hallgatóságnak. A résztvevők figyelemmel hallgatták végig az előadót.

A portugál nyelvű előadás végén körbe pillantva az emberek arcán olyan érzelmeket láttam, amely szavak nélkül is tökéletesen kifejező. Sajnálták a veszteségeket, a magyar nép szenvedéseit, de a prezentáció végén büszkén jelentették ki egymásra nézve, hogy bizony ők is magyarok, és hősök vére folyik bennük is.