Megemlékezés az 1956-os forradalomról

/ Csordás Mária Emőke /
csordas.maria képe
Ünnepi megemlékezést szerveztek az ausztráliai magyarok, Brisbane-ben, a Marsdeni Magyar Házban az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére.
Október 23.Október 23.

A Budapesttől több, mint 15 ezer kilométerre lévő Brisbane-ben, minden évben megemlékeznek 1956 eseményeiről, és főhajtással tisztelegnek a forradalom hősei előtt. 

A megemlékezést Sipos Ernő, a Marsdeni Magyar Ház elnöke nyitotta meg, majd a Queensland-i Református Egyházkerület református lelkésze, Kovács Lőrinc folytatta a tiszteletadást imádsággal, közös énekkel. Számomra léleksimogató volt átélni egy közös imádkozást a hazánkért ilyen messzi távolban.

Az 1956-os eseményeket követően több, mint 12 ezer magyar vándorolt ki Ausztráliába és Új Zélandra. Brisbane-ben, akik tehették, jelen voltak a Magyar Ház megemlékezésén. A jelenlévő forradalmárokat Somogyi Sándor köszöntötte. Közösen megnéztünk egy pár perces részletet a 'Szabadság, szerelem' című filmből és Szabó Szonja 'Partizánok' című kisfilmjéből. A megrázó jelenek után nehéz volt megszólalni, sok jelenlévő könnyekkel küszködött. 

Kershaw Zita és Sipos Ika, a Queensland-i Magyarok Szövetség elnöke verssel készültek. Mindketten a Queensland-i Színtársulat tagjai, Wass Albert verseit szeretettel, mély átéléssel szavalták el.

A megemlékezés után elénekeltük a Himnuszt, elszavaltuk a Szózatot és kivonultunk a kopjafához, amelyet megkoszorúztunk. A kopjafát a brisbane-i magyarok a magyar nemzet hős mártírjainak emlékére állították.
A megemlékezéshez rövid beszéddel járultam hozzá.

Megtiszteltetés számomra, hogy része lehetek egy ilyen jó magyar közösség kulturális életének.