Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról Zürichben.

/ Zágorhidi-Czigány Sebestyén Márton /
zagorhidi.czigany.sebestyen.marton képe
2022. október 23-án vasárnap a zürichi és környékbeli magyarság együtt rótta le tiszteletét az 1956-os forradalom hősei és emléke előtt. A megemlékezés már a délelőtti órákban megkezdődött a Zürich-i tó partján, majd a Bruder Klaus katolikus templomban és annak konferenciatermében folytatódtak a programok egészen délutánig.

2022. október 23-án vasárnap fél 11-kor, Zürich talán egyik legszebb fekvésű pontján, a Zürich-i tó partján álló magyar kopjafánál köszöntötte az egybegyűlteket Zennyessy László, a Svájci Magyarház Alapítvány elnöke, majd beszédet mondott Vitéz Kenessey Csaba, egykori forradalmár is. A beszédeket követően a megemlékezés jeléül koszorúkkal és főhajtással tisztelegtek az itt élő magyarok a forradalmárok emléke előtt, ezt követően pedig közösen énekelték el a magyar himnuszt.

Az ökumenikus istentiszteleten a helyi magyar református és katolikus felekezetek képviseletében Varga Péter plébános és Csukás Gergely lelkész celebrált. A nagy számban összegyűlő vendégeknek ezek után lehetősége volt közösen elfogyasztani egy ebédet és beszélgetni. Az ételek és italok biztosítása a helyi magyar cserkészeknek volt köszönhető. A programsorozat azonban itt még nem ért véget. Az ebédszünet után az ünnepség keretében emlékbeszédet mondott Dr. Czukor József, Magyarország berni nagykövete is, aki beszédében kiemelte, hogy magyar identitásunk megőrzése és ápolása sokszor nagy áldozatokat követelő nehéz, ám rendkívül nemes feladat.

A rendezvény színvonalát emelte, hogy a résztvevők meghallgathatták a helyben élő honfitársaik különböző előadásait. Gencylmaz Miklós és András hegedűn, valamint gordonkán játszott a közönség számára, Tamási Lajos "Piros a vér a pesti utcán" című versét szavalta el Incze Dalma. A műsor zárásaként a Zürichi Magyar ökumenikus Golarits Kórus lépett színpadra előadásával, akik zárásként közösen énekelték el a magyar és székely himnuszt az összes résztvevővel.