Március 15-i megemlékezések Isztambulban

/ Sert Zsuzsanna /
sert.zsuzsanna képe
Isztambulban az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra való megemlékezésre 2019. március 21-én került sor.
Mátis Viktor nagykövet, Hendrich Balázs főkonzul, Fodor Gábor igazgatóisztambuli magyar iskolakokárda és plakátünnepség

A megemlékezéseket és az ünnepi fogadást Magyarország isztambuli főkonzulátusa, és az Isztambuli Magyar Intézet közösen rendezte meg.

A programsorozat délután a feriköyi protestáns temetőben kezdődött, ahol Mátis Viktor nagykövet, Hendrich Balázs főkonzul, Dr Erdal Şalıkoğlu, az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaság elnöke, valamint maréknyi helyi magyar látogatott el, hogy kegyelettel adózzanak a szabadságharc után Törökországba menekült, és ide eltemetett honvédek emlékműve előtt.

Az ünnepi megemlékezésre és fogadásra a Törökországban élő magyarok, magyarbarát szervezetek vezetői, tiszteletbeli konzulok, és más Magyarországgal kapcsolatban álló szervezetek képviselői jöttek el. 

A főkonzul és a nagykövet ünnepi beszéde után az isztambuli magyar iskola diákjai és tanárai a Nemzeti dal eléneklésével színesítették a programot, idézték meg a magyar virtust. Arra emlékezve, hogy 30 éve ünnepelhetjük szabadon március 15-ét, minden vendég kézjegyével tisztelte meg az erre a napra előkészített plakátot, üzenetet hagyva ezzel a későbbi generációknak.

Megható és figyelemfelkeltő lett az a kokárda, melyet az iskola diákjai és szüleik együtt készítettek. A trikolor az iskola korosztályait is szimbolizálta, hiszen a zöld sáv a legkisebb gyerekek kézlenyomata alapján készült, a fehér a kisiskolásoké, míg a piros a felsős korosztályé. Ezt a kokárdát 2019. március 23-án az Izmitben található Thököly Imre emlékházban helyezték később el, ezzel is tisztelegve magyar őseink előtt.