Március 15-i megemlékezés Guildfordban

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
Mint 10 éve minden alkalommal, most is külön műsorral készültek a guildfordi Magyar Iskolában a forradalom hőseire emlékezve diákok és tanárok közösen.
Csoportkép a guildfordi Magyar Iskola március 15-ei napjárólRészlet a guildfordi Magyar Iskola március 15-ei műsorábólA guildfordi Magyar Iskola március 15-ei kézműves szigetének egy alkotása

Március 14-én, szombaton az iskola délelőtti órái után a közösség nagyszerű produkciója szokatlan szemszögből idézte fel a forradalom eseményeit többek között Szendrey Júlia alakjával, aki a forradalom alatt adott életet Petőfi egyetlen gyermekének, Zoltánnak.

A világot érintő nehézségek ellenére több család is összegyűlt az ünnep és az iskolai nap alkalmából, hogy együtt éljék meg, magyarok közösségében a hazánk iránti szeretetet és tiszteletet, mely e jeles nap alkalmából emlékeztet minket országunk történelmét meghatározó eseményekre, a kiemelkedő magyar tettekre és emberekre.

Fontos az is, hogy ezáltal az anyaországtól távol élő gyermekeink is évről évre ismételhetik és mélyíthetik magukban azt a tudást, melyet reményeink szerint, ők maguk is tovább örökítenek majd.

A magyarságtudat ezek által az együtt töltött idők és történetmesélés által erősödik és újul meg időről időre mindannyiunkban.

Műsorukban magyarlapádi népdalok és táncok, szatmári verbunk és többek között Petőfi búcsúzásának pillanatai elevedtek meg, illetve a költő Az erdélyi hadsereg című verse mellett Vasvári Pál és Kossuth beszédeiből is hallhattak részleteket.

Az előadás alatt hagyományosan a tisztelt vendégek is dalra fakadhattak: idén az A Jó lovas katonának kezdetű népdalban, amit Kodály gyűjtött a Nyitra vármegyei Zsérén 1911-ben, később a szöveget Amade László: Toborzó című verséből egészítette ki a Háry János című daljáték számára.

Zene volt a fülnek hallgatni a "márciusi ifjakat" és szülőket, amint együtt szavalták magyarul a Nemzeti Dalt.

A szereplők beszédein kívül magyarlapádi karikázóval és népdalokkal is megörvendeztették a közönséget, illetve a mezőségi viseletekben is lehetett gyönyörködni.  

A közösségi együtt éneklés sem maradt el:  a Himnusszal kezdődött a műsor, majd az A jó lovas katonának kezdetű népdalra a fiúk verbunkját láthattuk, és a műsor zárásaként pedig a Ha én rózsa volnék csendült fel a St.John Center nagytermében.

A produkció végével elkövetkezett az ebéd ideje, az iskola magyaros ételeket kínáló büféje után senki sem maradt éhesen. Sőt, a táncosok segítségével a gyerekek rögtönzött táncra perdültek moldvai népzenére. Ezek voltak a spontán közös öröm percei.

Közben felállítottuk a kézműves szigetet, ahol huszárcsákók, kokárdák, párták, gyöngykarkötők és színezők készültek. A gyermekek és a szülők is kitettek magukért, igazán élvezet volt nézni az alkotó folyamatot.. Az ünnep végén Marcsi, az iskola vezetője kiosztotta a nagykövetség ajándékait a gyerekeknek, melyet aznap kézbesítettek az iskola részére, és minden gyerek magyar zászlót vihetett haza ajándékul.

 

További információ és képanyag: 

maria.chambers@hcaguildford.org.uk

www.hcaguildford.org.uk

www.magyartanodaguildford.org.uk

https://www.facebook.com/HCAGuildford

https://www.facebook.com/HCAGuildford/events

https://www.facebook.com/254567547919033/videos/526652061597707/ (verbunk)