Március 15-i megemlékezés

Közös műsorral készültek a stuttgarti magyar közösségek március 15 alkalmából

/ Janák Réka /
janak.reka képe
A magyar katolikus közösség szervezésében került megrendezésre a márciusi megemlékezés, ahol színpadra léptek a magyar iskola növendékei, a katolikus templom hívei, és a Csöbörcsök Táncegyüttes több produkciójával.
TáncosokVajdeszentiványi táncok

„Süvegemen nemzetszín rózsa, ajakamon édes babám csókja; ne félj, babám, nem megyek világra: nemzetemnek vagyok katonája.”

A stuttgarti katolikusok körében már hagyománnyá vált a március 15-i megemlékezés, a Csöbörcsök Táncegyüttes állandó közreműködésével, illetve az idei évben a magyar konzulátus is részt vett az eseményen. A templomi szertartást követően a templom melletti díszteremben gyűltünk össze 2023. március 12.-én vasárnap, hogy megemlékezzünk a 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. A műsort Gémes Nóra, és férje Gémes Pál, az evangélikus közösség lelkésze állították össze. A program három részből állt, melyet Izsák Balázs konzul nyitott meg beszédével. Az elsőben a 48 előtti időket, a másodikban a forradalom és szabadságharc időszakát, a harmadikban pedig a függetlenség, majd a bukás témájával kapcsolatos versek, dalok hangzottak el a közösségi tagjai, a stuttgarti magyar iskola növendékei, és az együttes tagjai előadásában. A Csöbörcsök táncegyüttes is minden blokkban részt vállalt, így elsőként a Kiscsöbörcsök gyermekei léptek színpadra, a második részben az ifjúsági csoport férfi, és női tánckara egymást követően verbunk, majd kalocsai táncokkal mutatkozott meg, végül egy vajdaszentiványi produkcióval örvendeztették meg a közönséget. A műsor a Székely Himnusz közös eléneklésével zárult. A zenei betéteket zongorán kísérte Kovács Edit, valamint hegedűn a Csöbörcsök táncosa, Starmüller Kiára. A műsor ideje alatt a díszített asztalokra süteményt, teát és kávét szolgáltak fel a közösség segítői. A stuttgarti magyar közösség számára kiemelkedően fontosak a magyar nemzeti ünnepek, és olyan alkalmak, amivel nemzeti identitásukat megerősíthetik. Általában közös erővel dolgoznak a színvonalas műsorok programjain, nagy odafigyeléssel tervezik és szervezik meg azokat. A márciusi rendezvényen közel 200 magyar vett részt, és csillogó szemekkel hallgatta az anyanyelvén elhangzó verseket, illetve énekeket.