Márciusi hősökre emlékeztek a müncheni magyarok

/ Taczman Andrea /
taczman.andrea képe
„Szívünkben hevesen dobognak a harcos ősök. Lelkünkben még ma is éltek, márciusi hősök” – Kántor B. Péter versének soraival vette kezdetét a Münchenben és környékén élő magyarok az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett megemlékezése 2019. március 16-án, szombaton. Az ünnepségnek idén rendhagyó módon Magyarország Müncheni Főkonzulátusának impozáns díszterme adott otthont.

A forradalmi napok emlékét a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség tagjai idézték fel egy ünnepi műsor keretében, melyet lázas készülődés előzött meg. Az egyházközség húsz gyermeke és felnőtt tagjai magyar népviseletbe öltözve várták a konzulátusra érkező ünneplő közönséget. A megemlékezést Szarvas Erzsébet lelkipásztori munkatárs nyitotta meg. Bevezető gondolataiban kiemelte, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legfontosabb eseménysorozata volt, mert ekkor markáns módon mutatkozott meg népünk összetartó ereje, nemzettudata és szabadságszeretete.

A jelenlévőket a megemlékezés meghívott vendége, Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte. Beszédében kiemelte elődeink egységben rejlő erejét és bátorságát. ’48 hősei komoly örökséget hagytak ránk, mely felelősséget ró ránk. Továbbá buzdított minket, hogy ezen az ünnepen különösen is tekintsünk a „lánglelkű Petőfire”, a „tettrekész Kossuthra” és a „bölcs Széchenyire”, cselekvéseinkhez pedig merítsünk erőt az ő példájukból.

Az ünnepi beszédet követően a közönség visszalapozhatott a történelem könyvében és a forradalom eseményeit felidéző verseket és gondolatokat hallgathatott. A műsort egy képes vetítés, meghívott énekesek produkciói, valamint a Kossuth-nóta közös eléneklése tették színesebbé. A megemlékezés végén Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja szólt az ünneplő közönséghez – többek között utalt a nemzeti öntudat fontosságára, mely tetteink hajtóereje.

A müncheni Magyar Katolikus Egyházközség színvonalas műsora segített mindannyiunk számára felidézni a jeles márciusi napokat és erősítette magyarságtudatunkat, egységünket. A megemlékezést jó hangulatú állófogadás zárta.