Március 15. – Genf

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
Március 19-én ünnepelte a genfi magyar közösség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét a Genfi Magyar Egyesület (GME) szervezésében.
Ünnepi terítékA GME elnökének köszöntőjeSzavaló gyerekekDr. Kecskés D. Gusztáv beszédet mond

Az ünnepség 11:30-kor ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Szent Bonifác templomban, ahogyan ez hagyományosan lenni szokott, mely után a lenti nagy teremben gyűltünk össze, hogy ünnepi műsor keretében emlékezzünk meg március idusáról. Kiss-Borlase Egon, a GME elnöke nyitotta meg a délutánt egy köszöntővel, melyet követően Kukorelly György zongorakísérete mellett a közel 150 fős tömeg közösen elénekelte a Himnuszt. Ezek után Lőrincz Ágnes zongora- és Karetka Flóra fuvolajátéka kápráztatta el a közönséget, nevezetesen Carl Reinecke D-dúr fuvolaversenyének I. tételével. Mindezek után a gyermekek vették át a színpad uralmát: először László Veronika és László Kornél szavaltak néhány március 15-nek emléket állító verset, majd a Pannonia gyermekcsoport adott elő egy gyönyörű dél-dunántúli eszközös koreográfiát – üveggel, bottal és fakanállal felvértezve. Majd, hogy a forradalom konkrét eseményeiről is megemlékezzünk, Dr. Kecskés D. Gusztáv, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa mondott beszédet. Szónoklata egy új aspektust, március 15. különböző módon történő megünneplését, és történelmünk folyamán változó más-más megítélését tekintette át egészen 1849-től az 1989-es rendszerváltásig. Az ünnepi beszéd zárásaként elénekeltük Egressy Béni Klapka-indulóját.

A műsor végeztével következett az ünnepi ebéd: kapros szószos csirke galuskával és csemege uborkával, ami mellé jól esett elfogyasztani egy pohár bort. Köszönjük a szervezőknek az ünnepi programot!