Magyarországról érkező vendégelőadókkal valósult meg a hétvégi magyar iskolák oktatási konferenciája

/ Csurkó Éva /
csurko.eva képe
A londoni Magyar Házban valósult meg az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Hétvégi Magyar Iskolák Országos Konferenciája. A két napos (2022. október 8-9.) rendezvényre Magyarországról érkeztek a nagy szaktudással rendelkező előadók.
Csoportkép a konferencián résztvevő pedagógusokrólA konferencián Norton Éva, a MAOSZ elnöke köszöntötte a résztvevőketZenés - éneklős műhelymunka a Ringató módszer jegyében

A rendezvény Norton Éva, a MAOSZ elnökének és Dr. Kumin Ferenc Magyarország nagykövetének nyitóbeszédével vette kezdetét. A nagykövet úr beszédében kiemelte, hogy a londoni Magyar Ház az itt élő magyarságé, azért van, hogy használják, és szeretné, ha ez a ház megtelne magyar szóval, magyar rendezvényekkel.

A konferencia első részében plenáris előadásokat hallgathattak meg a személyesen megjelenő és az on-line csatlakozó résztvevők. Első előadóként Kövecsesné dr. Gősi Viktória alkotó-fejlesztő mesefoglalkozásokban rejlő lehetőségekről tartott előadást, mely során megosztotta saját jó gyakorlatait is a jelenlévőkkel. Ezt követően Dr. Lampert Bálint beszélt arról hogyan segíti a tanulási motivációt az online szabadulószobák alkalmazása az oktatás során. Harmadik előadóként Balogh Evelin gyógypedagógus beszélt az ADHD és autizmus spektrumzavar megjelenési formáiról. A kávészünetet követően Várszeginé Dr. Gáncs Erzsébet előadásában a hagyományőrzés és művészeti nevelés témáját járta körbe. A konferencia elméleti részének utolsó előadásában drámapedagógiai módszerekkel ismerkedhettek meg a résztvevők Balogh-Pécsi Anett drámapedagógus segítségével.

Az ebédet követően a résztvevők kiscsoportos műhelyfoglalkozásokon vehettek részt, ahol az előadók interaktív módon mutatták be hogyan ültethetőek át gyakorlatba a délelőtt átadott ismeretek.

A nap zárásaként Gróh Ilona és Gáll Viktória Emese közös énekléssel „bemelegítőt“ tartott a másnapi Ringatóra.

A konferencia második napján az éneklésé és az énekes játékoké volt a főszerep. Gróh Ilona, a Ringató módszer kidolgozója adta át tudását és lelkesedését a résztvevőknek.

Az éneklés és énekes játékok bemutatása mellett szó volt a zenei nevelés módszereiről, személyiségfejlődésre gyakorolt hatásairól, Kodály gondolatairól és a Ringató módszerről.

A program Norton Éva és dr. Sárosi Fanni Magyar Közösségi Diplomata zárógondolataival fejeződött be.