Magyarországi gyermektáborra gyűjtöttek az amerikai gyülekezetek

Segítségnyújtás határokon és tengeren túlról

/ Kertész Adrienn /
kertesz.adrienn képe
Az Amerikai Egyesült Államokban található magyar református Kálvin Zsinat Egyházkerület több gyülekezete anyagi támogatással járult hozzá a Sárospataki Református Egyházközség gyermektáborának megvalósulásához.
Az óvodások csoportjaLátogatás a sárospataki várban ( a háttérben a sárospataki református templommal)A mustármag csoport Jézus tanításait dolgozza felA két jó pásztor nem engedi a bárányt elveszni

Öröm látni, hogy milyen eredményes a Körösi Csoma Sándor Program a magyarok országokat átívelő összetartozásának erősítésében és egymás segítésében: a sárospataki gyülekezet számára gyűjtést szervezett főtiszteletű Dr. Krasznai Csaba, az amerikai Kálvin Zsinat Egyházkerület püspöke több amerikai magyar református gyülekezet részvételével a gyermektábor költségeinek csökkentésére azért, hogy ne legyen visszatartó tényező a részvételi díj nagysága, vagyis mindazok a gyermekek, akik részt szerettek volna venni a táborban, meg is tehessék.

A gyülekezeti tábor 2018. július 2-6-ig tartott, ahol Jézus példázatait dolgozták fel a gyerekek. A táborban 5-12 éves korúak vettek részt s a gyermekek száma meghaladta az ötvan főt.

Az amerikai magyar egyházközségek a hiányzó összeget, megközelítőleg 300.000 Ft-ot gyűjtötték össze. Az anyagi támogatás a tábor előkészületeinek időszakában éppen időben érkezett, így egyrészt enyhíteni lehetett a családok anyagi terhein, ami azt jelentette, hogy az egyházközség egy jelképes összegre minimalizálhatta a tábor részvételi díját, másrészt az összegyűlt adományból arra is lehetőség volt, hogy még gazdagabbá tegyék a gyermekekre váró események és foglalkozások sorát. A teljesség igénye nélkül a főbb programok, amelyek a gyermekekre vártak: bibliai történek játékos tanulása, tánc-, énektanulás, kirándulás Erdőhorvátiba, birkanyáj-szemle a hegyekben, látogatás a telkibányai Helytörténeti Múzeumba, ásványkövek gyűjtése, látogatás Sárospatak Rendőrkapitányságára, bűnmegelőzési előadáson részvétel, a sárospataki Rákóczi-vár megtekintése, arcfestés, s persze ezeken kívül sok-sok kreatív kézműves foglalkozás, különféle érdekes játékok, és egyéb élmények várták a gyerekeket a tábor során.

A gyermektáborban segítőként részt vett a Kőrösi Csoma Sándor Program Kálvin Zsinat Egyházkerületének ösztöndíjasa, akinek néhány kisgyermek elárulta, hogy több táborban is jártak már, de ez volt a legjobb.