Magyarok Brazíliában Konferencia

/ Dr. Heka Dária Zsuzsanna /
heka.daria.zsuzsanna képe
Egész napos előadás-sorozat a magyar-brazil kapcsolatokról. Helyszín: Brazília legkiválóbb felsőoktatási intézménye, a Sao Pauló-i Egyetem.

Egészen pontosan a Sao Pauló-i Egyetem (továbbiakban:USP) Jancsó Miklós előadóterme. Mi sem szimbolizálhatja jobban a két nemzet együttműködését, hiszen Jancsó Miklós erdélyi születésű, később Brazíliába kivándorolt történész, az USP egykori diákja majd tanára volt. Az előadóterem 2013. óta viseli nevét, munkássága előtt tisztelegve. 

A programot 2019-ben már ötödik alkalommal rendezték meg, idén pedig az innováció és kihívásai, “a fejlődés a mai modern, globalizált világban” volt a rendezvény mottója. Az előadáson magyar és brazil előadók egyaránt részt vettek. 

Magyarországról jelen volt Prof. Dr. Józsa János, egyetemi tanár, akadémikus, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora, Dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank oktatási igazgatója, valamint Dr. Nagy Balázs Vince, a Budapesti Műszaki Egyetem rektorhelyettese, aki korábban maga is folytatott tanulmányokat az USP-n. Szintén részt vett a konferencián Dr. Pelcz Katalin, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, aki a magyar, mint idegen nyelv tanítás módszereiről beszélt a közönségnek.  

A tudományos előadások mellett a hallgatóság ízelítőt kapott a Magyarországon tanuló, brazil diákok tapasztalatairól és a magyarországi diákéletről, ezzel is népszerűsítve a hazai felsőoktatási intézményeket és azok kurzusait. 

A sokszínű program alatt továbbá szó esett magyar Nobel-díjasainkról is, melyről Lepine-Szily Alinka, magyar származású tudós, az USP Nukleáris Fizika Tanszékének munkatársa adott elő. 

Kiemelendő továbbá  Wessel István üzletember előadása, családja már ötödik generáció óta meghatározó a brazil húsiparban. Ki sem tudhatna többet az innováció kihívásairól? 

A rendezvényről természetesen nem hiányozhatott a zene és a tánc sem, a jelenlevők a Sao Pauló-i Magyar Kórus és a Zrínyi, valamint a Pántlika Táncegyüttesek bemutatóját is élvezhették.

Zárásként egy meglepetés ajándék következett. Budavári Hilda, a sao pauló-i magyarság egyik kiemelkedő tagja két emlékgyűrűt adott át. A díjazottak, a “magyar nyelv követei Sao Pauló-ban” : Demkó Anita, a Sao Pauló-i Egyetem magyar nyelv és kultúra képzés oktatója, illetve Dénes Gustavo, cserkész, a Magyar Ház, Magyar Iskolájának vezetője.