51. Magyar Bál Zürichben

avagy, hogyan mulatnak a svájci magyarok?

/ Peller Nóra Hedvig /
peller.nora.hedvig képe
A báli szezon különleges helyet foglal el a Svájcban élő magyarok szívében és az idei év több újdonságot is tartogatott számukra.
Néptáncos pár (2024 Zürichi Magyar Bál)Köszöntőbeszéd (2024 Zürichi Magyar Bál)Bálnyitó keringőtáncos párok (2024 Zürichi Magyar Bál)Óperenciás táncosok (2024 Zürichi Magyar Bál)

A svájci magyarok életében már megszokott esemény a magyar bál. ám idén a korábbiaktól eltérően már januárban megtartották.  A Zürichi Magyar Egyesület vezetősége már jóval karácsony előtt elkezdte a felkészülést, hogy az ország minden tájáról és a Magyarországról érkező vendégek számára az idei alkalmat is egyedülállóvá tegye. Bár az évek során sokat változtak a körülmények: a vendégsereg lelkesedése és a szervezők elkötelezett munkája mit sem változott.

Korábban is a gyermekek táncházával indult a nap. A bál előtt így ők is megtapasztalhatják, milyen közösen táncolni. Szerte Svájcból érkeznek erre a néptánc csoportok tagjai, hogy a kicsik is különleges élménnyel gazdagodjanak. 2024-ben a zürichi Óperenciás Néptáncegyüttes vállalta a program összefogását: a bolond lakodalom népszokását elevenítették fel az érkező családokkal. Azoknak, akik a táncban félénkebbek, meseolvasást és kézműves foglalkozást tartottak. Mindezt élő zene kísérte. Az eseményre érkező családok megtöltötték a nagytermet és a cserkész büféből is rendesen fogyott az uzsonnára való és a frissítő.

Gyerektáncház Zürichben

A gyerektáncház után elkezdődött a terem feldíszítése a bálra. Minden a helyére került, a táncosok is elpróbálták produkciójukat, s este 10-ig folyamatosan érkeztek a vendégek.  Kik csoportosan, családilag vagy baráti közösségekben foglaltak helyet, kik az ismerkedős asztalhoz ültek.

Egyesek szinte a kezdetek óta járnak, hiszen az 50-es, 60-as, 70-es években érkeztek Svájcba, és már akkor kialakult a hagyománya, hogy a magyarok egy közös táncmulatság keretében találkozzanak, együtt mulassanak. Mások már ide születtek, mint a nyitótáncosok többsége és második generációs svájci-magyarként vált fontossá számukra a részvétel. Olyan fiatalok is érkeztek, akik tanulmányaikat végzik itt. Nekik újdonság volt a közös, nagyszabású táncmulatság: kialakult egy újfajta kapcsolat a magyar közösséghez. A visszajárók tudják, hogy a bál olyan élményt ad, hogy megéri utazni akár több száz kilométert is.

A program három táncprodukcióval indult. Elsőként a fiatalok keringője nyitotta meg a bált, akik hagyományosan fehér ruhájukban a táncparkettet is felavatták a csatlakozó vendégekkel együtt. Két néptánccsoport, a zürichi Óperenciás Néptáncegyüttes és a berni Figurás Néptánccsoport mutatott be többféle magyar táncot, a közönséget is bevonva.

A SPASZ, a Svájci Amatőr Progresszív Színpad egy komédiát mutatott be. A vacsora után folytatódott a tánc, amelyet egy Magyarországról felkért zenekar kísért, akik már többször is játszottak a korábbi években a bálon: ismerték az igényeket és átérezték a közhangulatot. A tánc csak ideiglenesen állt le a tombola nyeremények kisorsolásakor. Az esemény végén alig akartak hazamenni a bálozók a hajnali órákban.

Tánc a Zürichi Magyar Bálon

Összességében a zürichi magyar bál egy kiváló találkozási lehetőség: voltak olyanok is, akik évtizedekkel ezelőtt ezen a bálon ismerkedtek meg egymással. A bálozás olyan közös hagyomány, olyan közös élmény, ahol a magyar beszéd, a magyar kapcsolatok, a magyar zene és a közös tánc elválaszthatatlanul összetartozik. Olyan komplex élményt ad a résztvevőknek, amiért jövőre is érdemes visszatérni.

Nem is okozott csalódást a 2024-es bál sem. A visszajelzések alapján az idei magyar bál is elődei méltó nyomdokába lépett, mindenhonnan lehetett hallani, hogy milyen jó hangulatú a bál.

Egy hölgy, aki már évtizedek óta jár a zürichi magyar bálokra, így lelkesedett a helyszínen: „Bár táncolni már nem szoktam sokat, látni a fiatalokat, az ismerős, magyar arcokat – legalább évente egyszer… Csak élvezni lehet ezt az egészet.”

Milyen élmény volt a táncosoknak? Az egyik fiatal, aki először vett részt az eseményen, így mesélt: „Nagyon élveztem a bált! Nyitótáncosként kimondottan szép és emlékezetes volt, a tánc megadta az izgalmat utána pedig már felszabadultan tudtam ismerősökkel beszélgetni és új embereket megismerni!”

A meghívott zenekar olyan ritmussal, érzékkel választotta a zenéket, hogy a végén még azok is táncoltak, akik maguk sem gondolták volna, hogy fognak. Tele volt a tánctér, párok, csoportok alakultak. A bál végén, a ráadás után sem csitult a felfokozott hangulat. A néptáncosok közül páran énekelni kezdtek, újra előkerültek a hegedűk és zengett a terem a magyar népdaloktól.

Ilyet még nem tapasztaltam, amilyen maguknál van – jegyezte meg elismerően a bál díszvendége, Zennyessy László elnöknek, amikor a bálozók összekapaszkodva, egy körben énekelték, hogy:

Annyi mindent kéne még elmondanom,
S ha nem teszem talán majd nem is lesz rá alkalom
Hogy elmeséljem, milyen jó, hogy itt vagyunk
S mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk
…” (Ismerős Arcok: Nélküled)