Magyar zászló és bronz plakett virtuális kihelyezése Mendozában

/ Rácz Sarolt /
racz.sarolt képe
Nagy örömmel adom hírül az elmúlt pár hét munkájának a gyümölcsét. Októberben a helyi magyar közösség és a város közös kezdeményezése fejeződött be, amelynek lezárásaként október 22-én összegyűltünk, hogy a magyar lobogót és emléktáblát virtuálisan felavathassuk.
Natalio Weihart, Julio Szabo,Eduardo Zabos, Paula Barasits, Elsa BlumMagyar zászló és bronzplakettEmléktáblaFelavatás

Az otthoni ősz és az argentin tavasz beköszöntével a helyi magyar egyesület nagyon jó hírt közölt: Mendoza város Godoy Cruz kerületében, az Avenida Panamericana és a San Martin utca déli kereszteződésénél kitették a magyar zászlót. A zászló kihelyezését a helyi önkormányzat és a magyar egyesület kezdeményezte, amely így városi szinten is hirdeti a környéken élő megannyi magyar család és az általuk képviselt kultúra jelenlétét.

A zászló kint is marad, így aki a környéken jár, elsőként a piros-fehér-zöld színeket pillanthatja meg, és olvashatja spanyolul: Hungría.

Ez az apróság nagyon sokat jelent a helyieknek, hiszen fiatal szervezetként kiemelten fontos, hogy lokális szinten megismertessék magukat. Ennek érdekében rendezvényeik is voltak már, például tavaly szeptemberben házigazdái voltak a helyi bevándorló közösségek által szervezett eseményeknek, vagy a már sokszor említett nemzetiségi vásárokra is járnak, sőt a táncegyüttes fel is lép ezeken az alkalmakon.

A Hungría en Mendoza vezetői tanácsa úgy döntött, hogy a már a helyére került zászlóval együtt, az 1956-os forradalomra megemlékezvén, és erősítve a magyarság mendozai jelenlétét, egy bronz plakettet is kihelyez a helyszínre.

Október 17-én került örökös helyére az emléktábla, amely kihelyezésén az Hungría en Mendoza vezetői tanácsának tagjai vettek részt. Így a zászló és az emléktábla együtt hirdeti a környéken élő magyar családok jelenlétét, valamint a magyar kultúra megőrzése és átadása céljából végzett munkájukat.

A hivatalos átadásra a nemzeti ünnep előestéjén, október 22-én a virtuális térben került sor. Az ünnepségre csak szűk körben volt lehetőség a járványügyi helyzet okozta előírások miatt. Ebből kovácsoltunk egy előnyt is: a meghívottak között olyan személyek is szerepeltek, akik más helyzetben nem tudtak volna csatlakozni a megemlékezéshez.

Jelenlétével tisztelt meg minket Godoy Cruz polgármestere, Tadeo Garcia Zalazar, az AMISZ elnöke Isabel Redl, valamint kiemelt meghívottként, dr. Gelényi Csaba, Buenos Airesi magyar nagykövet. Rajtuk kívül beszédet mondott az Hungría en Mendoza elnöke, Julio Szabo és más tagok, valamint KCSP ösztöndíjas társam Martí Tibor is. Az egy órás emléktábla avatáson és '56-os megemlékezésen jelen voltak a magyar dél-amerikai diaszpóra szervezeteinek képviselői és tagjai.

A történet úgy lesz teljes, ha megemlítjük a plaketten található magyar fordítás rövid történetét is. Köszönhetően az elmúlt időszak munkájának és a virtuális tér adta lehetőségeknek, a buenos airesi, a chilei közösség és jómagam közös munkájának gyümölcse a felirat. A célunk az volt, hogy megtiszteljük az 1956-os forradalom hőseit és azokat a magyar családokat, akik hazájukat elhagyni kényszerültek és Argentína földjére érkezve kezdték újra életüket.