Egy magyar vizsla, aki 1700 kiwit mentett meg a kihalástól

/ Póda Petra Piroska /
poda.petra.piroska képe
Magyar-új-zélandi összefonódás
ReinRein bevetésen

Rein, Új-Zéland kiwi populációjának egyik fontos védelmezője 11 évig szimatolt kiwi tojások után, hogy segítsen megmenteni őket a kihalástól, azonban már egy éve, hogy élvezi a jól megérdemelt pihenést. Iain Graham, Rein gazdája mindig is szeretett volna egy magyar vizslát, hogy társa lehessen a vadászatokban, kalandokban.

Négy éve dolgozott a DOC kiwi csapatával Franz Josefben, mint természetőr, amikor 2010 elején kölyökként megkapta a magyar vizslát, akiben hamarosan meg is látta a lehetőséget, hogy segítője lehessen a madarak megmentésében.

Graham célja az volt, hogy kutyáját speciálisan képezzék ki a vadonban élő kiwik biztonságos felkutatására, a bizonyos "Fészektojás" hadművelethez. Megtanította Reinnek az alapvető kutyaengedelmességet, hogy hogyan viselkedjen a kiwi körül (pozitív megerősítéssel és kiwitollakkal), illetve azt, hogy amikor megtalálja a fészket, megálljon és rámutasson az első lábával.

Minden madáron van egy jeladó, ami mutatja a pontos helyzetüket, de Reinnel felgyorsult a közös munka, mert 100 méteren belül pontosan meg tudta mutatni hol rejtőznek a madarak. A hadművelet úgy folytatódik, hogy a tojásokat eltávolítják az erdőből a biztonságos kikelés érdekében, hiszen a kiwicsibéket a ragadozók, például kecskefélék célozzák meg, majd amikor már elég nagyok ahhoz, hogy megvédjék magukat, visszaengedik őket a vadonba.

Rein 1700 kiwit talált a bevetései során. Létfontosságú volt abban a programban is, amely 160-ról 600-ra növelte a rowi populációt, és 2017-ben a fajt kritikusan veszélyeztetettből országosan sebezhetővé minősítették át. Legnagyobb eredményei közé tartozott a Haast Tokoeka új populációjának megtalálása 2019-ben, ami azóta is növekszik. 

Rein mostanra már otthon élvezi nyugdíjas éveit, de még eljár gazdájával túrázni és kempingezni.