Magyar vacsora São Paulo-ban

/ Kelemen Bettina /
kelemen.bettina képe
Minden hónapban megszervezett programok közé tartozik a Magyar vacsora, amely közel teltházas esemény. A közkedvelt alkalomra mindig van vendégfellépő: zongorista, hegedűs vagy táncos.
előkészületektálalás előttműsordesszert

A kiérkezést követő harmadik hónapban járva, már teljesen részt veszek a Magyar vacsora megszervezésében, elkészítésében. Ez a folyamat több napot vesz igénybe, első lépésben Sylviával – aki minden alkalommal készíti az ételt a rendezvényekre – kitaláljuk milyen ételek készüljenek. Fontos a változatosság, hiszen sokan vannak, akik minden hónapban részt vesznek a vacsorákon.

Ez alkalommal a menü a következőképp állt össze: körözött, paradicsomleves, tökfőzelék, resztelt krumpli fasírttal és zserbó. Minden alkalommal készítünk vegetáriánus opciót is, jelen esetben lencsefasírtot. Miután összeállt a menü és már tudjuk ki lesz a fellépő – ez alkalommal a Pántlika Táncegyüttes tagjai – a Magyarház minden platformján kihirdetjük a vacsorát.

A jelentkezési létszám alapján pár nappal a vacsora előtt közösen bevásároljuk az alapanyagokat. Vannak olyan esetek, amikor némely alapanyag megtalálása kihívást jelent, hiszen például itt nem lehet minden üzletben találni kaprot, ami elengedhetetlen hozzávalója a tökfőzeléknek. Egyeztetjük, hogy melyek azok az ételek, amiket előre el tudunk készíteni, hogy ne a vacsora napjára maradjon minden.

Jelen esetben első nap készült a zserbó, másnap a leves, a főzelék és a fasírt alapja, valamint a körözött. A vacsora napján így már nincs túlterheltség, maradt a zserbó szeletelése, a resztelt krumpli készítése, a leves utánfűszerezése, a főzelék bekeverése, valamint a fasírt kisütése. Ezek mellett berendeztük a tánctermet asztalokkal ültetési rend alapján, és mivel táncosok léptek fel, így számukra is kellett táncteret biztosítani. Mivel a főétel több opciós volt, így ez a része svédasztalon került tálalásra, a levest és a desszertet viszont pincérek szolgálták fel a résztvevőknek. 

Mivel a vacsorákon sokan részt vesznek a kolóniából, az alkalmat kihasználva a fontosabb dolgokat ki szoktuk hirdetni itt is. Ez alkalommal többek között a Sylviával közösen indított sütő-főző kurzusunk került kihirdetésre, amelyet már sokan izgatottan vártak.