Magyar sátor az atlantai nemzetközi fesztiválon

/ Varga Tamás /
varga.tamas képe
A Georgiai Magyarok Közösségének Egyháza büszkén képviselte Magyarországot az Atlanta International Night Market által szervezett nemzetközi fesztiválon.
A résztvevők a magyar sátorban megismerhették a magyar kultúra egy részétAz érdeklődők sok érdekességet tanulhattak MagyarországrólNagy érdeklődés volt a magyar népviseletek iránt

A 2016-ban alakult Atlanta International Night Market minden évben több alkalommal rendez nemzetközi fesztivált. Küldetésük egy befogadóbb Atlanta felépítése multikulturális és oktatási programok szervezésével, amelyek ünneplik a különböző kultúrákat és lehetőséget is adnak kapcsolatokat építeni Atlanta sokszínű közösségei között. 

A Georgiai Magyarok Közösségének Egyháza rendszeresen részt vesz magyar sátorral a fesztiválokon, képviselve Magyarországot és a magyar kultúrát. A 2024-es első fesztivál április 19-20-án került megrendezésre Suwanee városában. 

A fesztiválon a több mint 16 ezer résztvevő kedvére válogathatott a különbnél különb ízek között, tanulhatott különböző országok kultúráiról és zenei előadásokat tekinthetett meg a színpadon. A magyar sátornál többek között megcsodálhatták különböző térségek népviseleteit, megtudhatták, hogy a Rubik-kocka feltalálója, Rubik Ernő magyar volt és meg is próbálhatták kirakni a kockát, illetve tényeket tanulhattak Magyarországról és a magyar kultúráról. Sokan megpróbálták megcsattogtatni a karikás ostort vagy megfújni a kürtöt. A magyar sátor nem az egyetlen magyar vonatkozású állomáshely volt a fesztiválon, ugyanis a magyarok által létrehozott és működtetett Sweet Chimney Bakery nevű pékség is jelen volt, akik kürtőskalácsot árusítottak. 

A fesztiválon, mint minden évben sok különböző szervezet képviselte saját kultúráját, illetve szavazás történt arról, hogy melyik szervezet képviseli legszebben és leginteraktívabb módon a saját országát és kultúráját. Az első három helyezett pénzjutalmat kapott. A Georgiai Magyarok Közösségének Egyháza nyerte a magyar sátorral és kiállítással az első helyezést, mivel a zsűri úgy találta, hogy ők képviselték legjobb módon kultúrájukat.

A szervezet nagy örömmel vette át a jutalmat. A nagyobb öröm mégis az volt, hogy ebben az évben is büszkén képviselhette Magyarországot és megismertethette a magyar kultúrát sok-sok emberrel és terjeszthette a magyarok jó hírét.