Magyar Bál Santiagóban

A Chilei-Magyar Kulturális Egyesület 25 éve

/ Tar Krisztina /
tar.krisztina képe
A Chilei-Magyar Kulturális Egyesület negyed évszázada foglalkozik azzal, hogy összefogja a Chilében élő, valamint az ideérkező magyarokat vallási és politikai hozzátartozástól függetlenül. Az egyesület 1994 óta működik hivatalosan és folyamatosan szervez különféle kulturális programokat a magyar kultúra megismertetése és terjesztése céljából.
Magyar BálMagyar BálMagyar BálMagyar Bál

Az egyesület a 25. születésnapját nagyszabású Magyar Bál keretében ünnepelte, melyre a santiagói Centro Lyonban került sor szeptember 28-án. A rendezvényt Dr. Szánthó György, a Kulturális Egyesület elnöke és Zahorán Ákos, alelnök nyitották meg és egyben köszöntötték az első Chilében megrendezett LAMOSZSZ (Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetsége) találkozó résztvevőit, akik Argentínából, Brazíliából, Uruguayból, Venezuelából és Magyarországról látogattak ide, hogy megtartsák tisztújító közgyűlésüket.

A teltházas rendezvényen élő magyar népzene- és néptánc bemutató szórakoztatta a vendégeket a dél-amerikai Mákos Banda, valamint a néptánc együttesek vezetői és a Duna Táncegyüttes előadásában. A Mákos Banda, melynek tagjai latin-amerikai magyar fiatalok, Kerekes Miklós és Edi Bonapartian Argentínából, Pedro Marques Brazíliából, valamint Léránt Andrea KCSP ösztöndíjas, a rendezvényen először játszottak együtt széki, kalotaszegi és dunántúli dallamokat.

Szintén érdekessége volt a santiagói Magyar Bálnak, hogy most először táncoltak együtt a dél-amerikai magyar néptánc együttesek vezetői: Kerekes Miklós és Edi Bonapartian a Buenos Aires-i Regös Néptáncegyüttesből, Pedro Marques a brazil Pántlikából, Federico Baltar a montevideói Tündérkert Együttesből és Tar Krisztina a chilei Duna Táncegyüttesből.

Az egyesületnek még sok évtizedes sikeres működést kívánunk!

A közös produkció az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=fArcChquL9k&t=72s

A dél-amerikai táncosok, valamint a Duna Táncegyüttes tagjainak közös szatmári táncát az alábbi linken lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=OAVnjnlKRno&t=3s