Magyar Rétesfesztivál brazil módra

/ Somogyi Kinga /
somogyi.kinga képe
A Jaraguá do Sul-i Brazíliai Magyar Segélyegylet szervezésében 2019. július 6-án immár hatodik alkalommal rendezték meg a Magyar Rétesfesztivált.

Az eseménynek a Garibaldi negyedben található Szent István templomhoz tartozó közösségi tér adott otthont, délután 15 órától 18 óráig. A résztvevőknek lehetőségük volt túrós, mogyorós, almás, csirkés és káposztás rétest kóstolni. A rendezvényt nagy érdeklődést övezte. Közel 280 vendég kerékpártúra keretében érkezett a Jaraguá do Sul belvárosától körülbelül 20 km-re fekvő helyszínre. A Magyar Rétesfesztiválra csaknem 800 fő látogatott el és mintegy 660 kg rétes fogyott. A Santa Catarina államban található város ünnepségére érkeztek egyebek mellett Blumenau-ból, Corupá-ból, Guaramirim-ből, Curitiba-ból, Pomerode-ból, Penha-ból, Florianópolis-ból és São Paulo-ból is.

      

A Hatodik Magyar Rétesfesztiválon magyar dallamokkal is megismerkedhettek a jelenlévők. Miután felcsendült a Himnusz, többek között Bartók Béla és Kodály Zoltán műveit hallhatták a vendégek zongorán saját előadásomban. Kozma József zeneszerző Hulló falevelek című slágere szintén nagy sikert aratott. A délután folyamán a Dunántúl néptánccsoport előadásának köszönhetően nyerhettek az egybegyűltek betekintést a magyar néptánc világába.

    

A Magyar Rétesfesztiválra ellátogatott a Jaraguá do Sul-tól 80 km-re fekvő Penha elnevezésű településről az idén áprilisban századik életévét ünneplő Gyula bácsi, felesége, Ilona néni és lányuk, Ilonka társaságában. Ez a kedves magyar házaspár 1950-ben érkezett Brazíliába, azóta is büszkén és szeretettel őrzik magyarságukat, anyanyelvüket a már Latin-Amerikában született lányuknak is átadták. Igazán megindító érzés volt, mind a négyünk számára magyarul beszélgetni, ugyanis a környéken élő magyar leszármazottak között igen nehéz a magyar nyelvet társalgási szinten beszélő honfitársra bukkanni.

    

Jaraguá do Sul városa a „Strudel Santa Catarinai Fővárosa” címet 2006 óta büszkén viseli. A legelső Magyar Rétesfesztiválra 2008-ban, a legutóbbira 2015-ben került sor. Reméljük, hogy a Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület jóvoltából e nemes kezdeményezés tovább folytatódik és jövőre is ízlelhetnek az érdeklődök a finomabbnál-finomabb rétesekből, ezáltal is egy kicsit közelebb kerülve Magyarországhoz.