Magyar pedagógusok konferenciája Sydneyben

Az Ausztráliai Magyar Pedagógusok Egyesületének V. konferenciája

/ Reményi Tamás /
reményi.tamás képe
Az Ausztráliai Magyar Pedagógusok Egyesülete (AMPE, www.ampe.com.au), 2018. szeptember 28-30. tartotta V. konferenciáját, Sydneyben, a Délvidéki Magyarok Szövetségének rendezvénytermében.
A Sydneyben működő Magyar Iskola tanulóinak műsoraA konferencia résztvevői Dr. Mikola István nagykövet úrral, Fráter Olivér konzul úrral és Szekeres Győző kulturális ügyekért felelős titkár úrralNagykövet úr, Dr. Mikola István véleményezésre, javaslattételre átadta a Magyarországon készülő új tantervetMakkai Márta, AMPE elnök és az V. AMPE konferencia résztvevői tortával ünnepeltek

Az AMPE jelenleg kilenc tagiskolával rendelkezik Ausztrália-szerte: Bankstown High School, (Sydney, New South  Wales), Hungarian School Flemington, (Sydney, New South Wales), Brisbane Hungarian School, (Brisbane, Queensland), Rainbow Gold Coast Hungarian School, (Gold Coast, Queensland), Hungarian Community School, Adelaide Inc, (Adelaide, South Australia), Bocskai Hungarian School, (Melbourne, Victoria), Magyar Kultúrkör, (Melbourne, Victoria), The Hungarian Language School Inc, (Melbourne, Victoria), Victorian School of Languages, (Melbourne, Victoria), Nebuló Hungarian School, (Perth, Western Australia). Az Ausztráliában élő, nagyszámú magyar népességhez mérten az egyesület várja további magyar iskolák megalakulását és az AMPE-ba való jelentkezését!

Az Ausztráliában működő 13 intézményben 333 magyar diák tanul, az idei évben 22 tanuló érettségizett. Ez azért is nagyon fontos szám, mert országosan minden évben minimum 15 érettségiző diáknak kell lennie, hogy a magyar iskolák hálózata folyamatosan fenntarthassa az érettségi lehetőségét, biztosítva ezzel a magyar nyelv, kultúra és hagyományok fennmaradását Ausztráliában. Ezért is fontos, hogy már a legfiatalabb életkortól kezdve a gyerekek a magyar iskolák rendszerének tagjaivá váljanak. Ma már nem csak az óvodai és iskolai ellátás, de baba-mama klubok is elérhetőek a magyar közösséghez tartozni vágyó családok számára.

Az AMPE konferenciát Makkai Márta, az AMPE elnöke nyitotta meg, majd sorra következtek a szakmai előadások az egyesületben folyó munkáról Kovács Tímea, Makkai Márta, Farkas Ágnes és Körlaki Ágnes jóvoltából. Tóth Lisy a többnyelvűségről, Fekete Ilona a művészetpedagógia nyelvtanításban betöltött szerepéről, Hevér-Szabó Beatrix a jutalmazás és motiváció fontosságáról, Budai Frank pedig a szülői munkaközösség szerepéről tartott előadást. A konferencián Magyarországról érkezett előadók, Baráth Zoltán és Tatár Gabriella, a drámapedagógia magyar nyelv oktatásában betöltött szerepéről tartottak beszámolót.

A konferenciát Dr. Mikola István, Magyarország ausztráliai nagykövete is megtisztelte jelenlétével és felszólalásával, melyben kifejezte az anyaország háláját a magyar iskolákban folyó, áldozatos munkáért. Valamint hangsúlyozta, hogy Magyarország egy prosperáló, keresztény értékeken nyugvó ország, amely nemzetben, egységben gondolkodik. A külhoni magyarokat nem feltétlenül hazahívni akarja, hanem hidakat építeni a magyar diszpóra-közösségek felé. A nemzet egységének és a pozitív jövőbe irányuló közös hitünknek négy alappillérét nevezte meg a nagykövet: a nemzeti identitás, a szolidaritás (szeretet), a család és a hit.

A konferencia keretében sor került az egyesület közgyűlésére, mely során a szervezet működésével kapcsolatos teendőkön túl megválasztották az AMPE új vezetőségét. Gratulálunk a Makkai Márta elnök vezetésével újonnan felálló vezetőség megválasztásához, és kívánunk sok sikeres tanévet az AMPÉ-nek és az összes Ausztráliában működő magyar iskolának!