Magyar Nemzeti Nap Skóciában

/ Marton Anikó /
marton.aniko képe
2018. március 18-án immár 23. alkalommal került megrendezésre a már hagyományossá vált Magyar Nemzeti Nap, melynek ezúttal Perth városa adott otthont. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére tartott családias hangulatú ünnepség színes programokkal, valamint finom ebéddel és süteménnyel várta a Skóciában élő magyarokat.
Magyar Nemzeti Nap SkóciábanMagyar Nemzeti Nap SkóciábanMagyar Nemzeti Nap SkóciábanMagyar Nemzeti Nap Skóciában

A jeles napon a Salutation Hotelbe lépve a vendégeket Ildikó Mair, a rendezvény főszervezője köszöntötte vidám skót dudaszó kíséretében. Az ünnepség hivatalos megnyitója a magyar Himnusszal kezdődött és egyperces néma megemlékezéssel folytatódott a március 15-i események kapcsán. Ezután a házigazda üdvözlő szavai következtek, melyben kitért a tradicionális Skóciai Magyar Nap kezdeteire és az évek során egyre bővülő közösségre. A Nemzeti Dal Pálffy L. Péter színész-rendező szavalatában volt hallható, majd következett Pete Ianetta és társainak duda játéka. A jól ismert skót dallamokat magyar Kossuth-dalok követték a Váczi család előadásában majd a Zúg március Thomas Mair ajkából. Az ünnepség első része a Kelemen Nóra által vezetett Glasgow-i Egyetemisták fergeteges néptánc bemutatójával zárult. Az ünnepi megemlékezést és kulturális programokat a már mindenki által várt meleg ebéd követte desszertek kíséretében, miközben Kerékgyártó Zoltán citera-játéka szórakoztatta a közönséget.
Az eseményen természetesen részt vettek fontos vendégek is, akik üdvözlő szavakkal, jókívánságokkal és fontos információkkal szolgáltak a helyi magyaroknak. Deputy Lord Provost, Perth Councillor Willie Wilson és Norman Irons edinburgh-i tiszteletbeli konzul baráti köszöntő szavai után a Brüsszelből érkezett Szalay Tamás Lajos Európa Parlamenti képviselő beszéde következett, aki szintén tolmácsolta Dr. Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő és a skót Fiona Hyslop, a Kulturális-, Turisztikai- és Külügyminiszter elismerő szavait, akik levélben köszöntötték az egybegyűlteket. Mindezek után Senga Munro, (MBE) a Skót Mesemondó Szövetség tiszteletbeli elnöke magyar népmesével szolgált közönségnek (ahogy minden évben 2001-től). 
A Magyar Nemzeti Nap hivatalos programjain kívül volt csapatjáték, tombola értékes nyereményekkel, valamint táncház és mellé fergeteges, jó hangulat. A nap végén Ildikó Mair köszönetét fejezte ki azoknak, akik hozzájárultak az esemény megvalósításához. Habár a márciusi időjárás nem kedvezett az eseménynek, az összejövetel így is kb. 90 vendéget számlált.