A magyar konzulátus megáldása Sydney-ben

Böjte Csaba a konzulátusra látogatott

/ Reményi Tamás /
reményi.tamás képe
2018. februárjától megnyílt a konzuli iroda Sydney belvárosában, a Kent streeten, Fráter Olivér irodavezető, konzul; Dr. Domaniczky Endre, konzul vezetésével, és Lukács Gábor titkársági referens, konzuli adminisztrátor közreműködésével.
Magyar Konzuli Hivatal, SydneyBöjte Csaba és Fráter Olivér konzulBeszélgetés a konzuli irodábanA konzulátus megáldása

A főkonzulátust Sydney-ben 42 év működés után 2009-ben számolták fel egy bezárási hullámban, amelynek négy követség és nyolc konzulátus esett áldozatul. A Sydney-i konzulátus feladatait akkor a canberrai követség vette át. Az ausztráliai magyarok tiltakoztak, levelet írtak a döntést bejelentő Balázs Péter akkori külügyminiszternek és Sólyom László akkori köztársasági elnöknek is.

Kritikaként akkoriban az is felmerült, hogy Sydney magyar lakosainak így több mint 300 kilométert kellett utazni konzuli ügyeik intézéséhez – ezt később konzuli fogadónapokkal oldották meg. Ám a főkonzulátus jelentős szerepet játszott a helyi magyar közösség kulturális életében és a gazdasági kapcsolattartásban is, hiszen a kontinensnyi ország gazdasági központja Sydney, nem Canberra.

A konzulátus újranyitását Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter jelentette be 2017. februárjában. Nyilatkozata szerint Ausztráliában “a gazdasági érdekérvényesítés és az ausztráliai magyar nemzeti közösség egyben tartásának elősegítéséhez” van szükség az immár külgazdasági és konzuli iroda néven működő intézményre.

2018. november 22-én Böjte Csaba ellátogatott a konzulátus épületébe és a konzulátus munkatársai, valamint Rémai Csaba és a Körösi Program ösztöndíjasainak (Kovács Márton, Zsidi Sára és Reményi Tamás) jelenlétében megáldotta a konzulátus épületét és kérte Isten áldását az ott végzett munkára.