A Magyar Kanadai Hagyományőrző Egyesület kiállítása Vancouverben

/ Barna Laura /
barna.laura2023 képe
Március első hétvégéjén a Magyar Kanadai Hagyományőrző Egyesület két napos kiállítást rendezett a Vancouveri Magyar Házban. A kiállításon az egyesület tagjai és segítői által összegyűjtött “kincseket” tekinthették meg a vendégek. A teremben asztalokon szépen, tájegységenként elrendezve megtalálható volt minden, ami a magyar népművészet alapját képzi.
Pásztor és szüreti asztalKiállított faragásokPuli kutyaKiállított porcelánok

Az egyik sarokban megtekinthető volt matyó, valamint kalocsai terítő és hímzett használati tárgyak, illetve kalocsai mintával díszített étkészlet lámpával együtt és egy hatalmas riselt terítő is. Néhány asztalon különféle zsolnai, herendi és hollóházi porcelán figurák, étkészletek, vázák és dísztárgyak voltak, valamint ajkai kristály művek is álltak egy vitrinben.

Mellettük fából faragott furulya, poharak, tányérok és figurák sorakoztak. A terem másik felében két, jól megpakolt asztal volt, melyen főleg népiesebb dolgok álltak. Az egyik, egy “pásztor asztal” mely subákkal, szőrmés és kötött anyagokkal volt leterítve, továbbá bárány figurák, kolompok, nemezből készült tárgyak és egy rongyból készített pulikutya díszítette. A másik pedig egy szüreti, vagy “boros asztal” volt, melyen szalmából, kukoricacsuhéból és vesszőből készült figurák, kosarak, valamint kulacsok, boros kancsók és hordók sorakoztak. A szemfüles vendégek a terem több szegletében is észrevehették a magyar ruhába öltöztetett bábukat, fogasokat, melyek székely, széki, kalotaszegi, kalocsai és matyó népviseleteket, illetve szűröket viseltek.

Egyéb, önálló, egyik nagyobb kategóriába sem tartozó tárgyak is voltak, mint például budapesti épületek miniatűr szobrai, az Aranycsapat képe, bekeretezett eredeti papír pengők, különféle magyar könyvek, Munkácsy festmények, bogrács, pipa, paprika, fonószék, ostor, egy húsvéti tojásokkal díszített fa és halasi csipkék is.

A vendégek a kiállításon nem csak gyönyörködni tudtak a szebbnél szebb magyar népművészeti alkotásokban, hanem a “Hagyományőrző asztalnál” meg is lehetett vásárolni pár tárgyat. Így az érdeklődők hímzett, faragott és porcelán termékekkel is gyarapíthatták gyűjteményüket.

Az esemény megnyitóján  Simándy Katalin, a Magyar Kanadai Hagyományőrző Egyesület elnöke mondott beszédet, melyben elmesélte a szervezet létrejöttének történetét és célját. Az ünnepség fellépője volt még  Kásler Miklós professzor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, aki videó üzenetben szólt a vendégekhez. A professzor  megbízásából Szabados György, a Magyarságkutató Intézet László Gyula Kutatóközpont és Archívumának igazgatója előadást tartott, amelyben kutatási területéről, az Árpád kori magyar történelemről, azon belül is III. Béláról beszélt, illetve megköszönte a meghívást és a szívélyes fogadtatást. Többek kérésére vasárnap is tartott előadást a honfoglalásról.

A megnyitó lezárásaként a Forrás néptánccsoport tagjai adtak elő egy dél-alföldi táncot. Ezután pedig következett az ebéd, mely során a szokásos magyar ízeket kóstolhatták meg a résztvevők. Szombaton asztalra került disznótoros, gulyásleves és krémes, vasárnap pedig túrós csusza, dobos és gesztenye torta egészítette ki a korábbi menüt.

A kiállításról készült videó a alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=0u4CdPbJXcY