Új magyar iskola Waterfordban és magyar piac

/ Dr. Csobánka Zsuzsa Emese /
csobanka.zsuzsa.emese képe
A 2019-es év szeptemberének utolsó hétvégéjén tartottuk a waterfordi Hungarian Market Waterford elnevezésű rendezvényt, mely egyben az új írországi magyar iskola megalakulásának, évnyitójának is teret adott.
SZülői tájékoztatóWaterford, St. Patrick's Gateway Centre

Az új iskola alapítói, Czelvikker Csilla, Karmazin Gabriella, Kővári Tímea és Szabó Lívia elkötelezett hittel állnak a nagy vállalás elé, hogy összefogva a waterfordi magyar közösséget, az ott élő magyar gyerekeknek kínáljanak színvonalas foglalkozást. Az eseményen a DIÓ (Dublini Iskola és Óvoda) igazgatója, Binder András is részt vett, hogy tapasztalataival segítse a waterfordiak munkáját. A szülőknek tartott tájékoztató után a gyerekek játékos drámafoglalkozáson vehettek részt, ahol a Magyar Népmese Napjáról is megemlékeztek. 

Tanítók, zenepedagógus, óvónő és művelődésszervező döntött úgy, hogy a Waterfordi Kulturális Magyar Egyesület ezentúl iskolai foglalkozásokat is szervez. Két korcsoportban indulnak a foglalkozások, a korábban írországi magyar gyerekeket saját otthonukban tanító iskolaalapítók örömmel nyugtázták, hogy 15 gyerek iratkozott be a nap végére. Az iskolán kívül felnőtteknek szóló kulturális eseményeket is terveznek, néptáncot, mesekuckót, irodalmi estet. 

A Hungarian Market a St. Patrick’s Gateway Centre-ben került megrendezésre, a templomhoz vezető úton a szervező, Halloran Krisztina ír férje lelkesen sütötte a lángost a vendégeknek. Odabenn kézművesek munkáiból lehetett válogatni, magyar sütemények, mézeskalács, újrahasznosítható anyagokból készült táskák és ékszerek, zoknibábok, illetve quillingezéssel, azaz papírcsík technikával készült színes alkotások várták a kicsiket és nagyokat. 

A templomkert sírkövei és az újonnan induló iskola, ahogy Czelvikker Csilla összegezte, számára múlt és jelen találkozásának pontos jelképe. Sok gyerek már Írországban született. Az angolt könnyebben beszélik, a magyar ősök és hátország tud távoli lenni, de abban a jelenlévők mindegyike hisz, hogy a magyar nyelv értéke és a magyar identitás megőrzése örök érték mindannyiuk számára. Sok sikert nekik!