A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló folyóirat és Könykiadó történetének, programjainak és kiadványinak bemutatása

/ Kalmár Eszter /
kalmar.eszter képe
A Bécsi Napló meghívására Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Dr. Jánosi Zoltán, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztője és Bíró Gergely a folyóirat főszerkesztő-helyettese valamint Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Könyvkiadó ügyvezető igazgatója látogatott el Bécsbe.
Magyar Napló BécsbenMagyar Napló Bécsben1Magyar Napló BécsbenMagyar Napló Bécsben

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége alá tartozó Bécsi Napló több évtizedes barátságot ápol a Magyar Naplóval, így nagy örömmel tett eleget a bécsi meghívásnak.

Az estét Hollós József, a Központi Szövetség elnöke valamint Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője nyitotta meg. A bécsi székhelyű, nemzetközi Delicanto Kórus üdvözölte előadásával a megjelenteket.

Az este folyamán Szentmártoni János a Magyar Írószövetség szellemi örökségéről, szervezetéről és jelenlegi feladatairól számolt be. Dr. Jánosi Zoltán a Magyar Napló történetéről mesélt, valamint az egyes számok tematikai felépítéséről. Bíró Gergely a prózarovatról világosította fel a hallgatókat. Beszámolt róla, hogyan is választják ki az év verseit és prózáit, melyeket egy kötetben adnak ki. Zsiga Kristóftól a könyvkiadóról, Oláh János főszerkesztői örökségéről tudhattunk meg többet, valamint a Magyar Napló programjairól. Többek között a Költők Futása, a könyvhét alkalmából megrendezett hajókázás a Dunán, valamint az egész napos Versmaraton mind színesítik rendezvényeik sorát.

Az előadások végén Wohner Dóra, a Bécsi Napló legújabb szerkesztőségi tagja bejelentette a Bécsi Magyar Irodalmi Kör megalakulását. Az estét Kalmár Eszter, Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas moderálta. Bemutató a lapszámokból, könyvekből is más kiadványokból sem maradhatott el az este folyamán.