Egy magyar idősek otthona 15.000 kilométerre Magyarországtól

/ Kőszegi Blanka Zoé /
koszegi.blanka.zoe képe
Aki ide belép 15.000 kilométerre otthontól is belekóstolhat egy cseppnyi Magyarországba.
Árpád otthon épületeDuna szekcióTisza szekcióEgy lakó szobájának ajtaja

Az Árpád Idősek Otthona, Melbourne keleti részén, kertvárosi környezetben található. Az otthon területén néhány kis ház, úgynevezett "unit" áll, ahol olyan idősek, vagy idős házaspárok élnek, akik ugyan még el tudják látni magukat, azonban biztonságosabb nekik, hogy a közelükben vannak nővérek, ápolók, akiktől segítséget tudnak kérni, ha szükséges. Az otthon udvara, kertje fantasztikus, rengeteg virág és növény van benne, melyeket  az itt lakó idősek lelkesen gondoznak.

Az idősek otthonát két részre osztották, az egyik rész a Tisza, míg a másik a Duna elnevezést kapta. A lakókat  állapotuknak és szükségleteiknek megfelelően helyezik el a két terület valamelyikén. Az otthonban 60 magyar anyanyelvű idős él. A dolgozók többsége Ausztráliában élő magyar nemzetiségű, de sok külföldi is segíti az idősek mindennapjait. Minden lakónak külön szobája van, amelyhez tartozik egy fürdőszoba is. A szobákat saját ízlésük szerint rendezik be lakóik. Minden szobaajtó képekkel és rövid szövegekkel díszített, ezek a szobában lakó személyre jellemzőek. Meg lehet tudni belőle, hogy hol született, mi volt a foglalkozása, mi a hobbija.

Mind a Tisza, mind a Duna oldalon sokféle programon vehetnek részt a lakók. Az életmód-tanácsadók, közöttük én is, mindig érdekes előadásokkal készülünk. Délelőttönként fejlesztő foglalkozásokat tartunk, utána pedig egy kis tornázásra invitáljuk a lakókat. Természetesen egy magyar idősek otthonában csakis magyar ízek szerint főzhetnek és minél több magyar ételt készítenek. Így nincs hiány gulyáslevesben és töltött káposztában sem.

A lakók nagyon szeretik a Bingo nevezetű játékot, minden héten legalább egy délutánon közösen játszunk. Sokan vallásosak, így igénylik és szeretik a vallási témájú foglalkozásokat. A korona vírus előtti időben minden hónapban egyszer az időseknek misét tartott a Melbourne-ben élő magyar katolikus pap és istentiszteletet tartott a szintén itt élő magyar református lelkész. Most online közvetítjük a miséket, evangelizációkat.

Az otthonban minden magyar ünnepet megtartanak, őrzik a magyar hagyományokat. Aki ide belép 15.000 kilométerre otthontól is belekóstolhat egy cseppnyi Magyarországba.