Magyar Hősök Napja valódi hősök között

/ Kiss Gabriella /
kiss.gabriella képe
Az idei május 31-ét többszörös ünnepnapként tartottuk számon, hiszen a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe, a Pünkösd mellett a magyar hősökről is ezen a napon emlékeztünk meg.

1917 óta minden év május utolsó napján tisztelgünk azon honfitársaink előtt, akik hazájuk védelméért és felemelkedéséért készek voltak életüket áldozni. A trianoni békediktátum 100. évfordulójához közeledve különösen is nagy jelentőséggel bírt számunkra a jeles alkalom.

Furcsa belegondolni, hogy a Szent Erzsébet Otthon lakói közül sokan közvetlen tapasztalattal rendelkeznek a háborúk okozta viszontagságokról. Eltűnt édesapák az első világháborús harcmezőn, katonai szolgálat a másodikban, harc az orosz tankok ellen Budapest utcáin. Sokan őriznek itt ilyen emlékeket és hálás vagyok, amiért életük megpróbáltatásokkal teli időszakának emlékeit megosztják velem. A műsor összeállításánál felötlött bennem a kérdés: hősökről beszélni hősöknek? Vajon milyen vigaszt adhatunk mi, az új generáció azoknak az embereknek, akik átélték a kiszolgáltatást, félelmet, fizikai fájdalmat és megannyi veszteséget? Minden bizonnyal az egyik legfontosabb, amit tehetünk, hogy meghallgatjuk a történeteiket. Figyelemmel ajándékozzuk meg őket, hogy életük utolsó szakaszában legyen lehetőségük összerendezni életük mozaik darabkáit.

Emlékműsorunkban felidéztünk lélekemelő történeteket, illetve versekkel, videókkal és szép zeneművekkel gazdagítottuk az együttlétünket.