Magyar filmek Clevelandben

Elindult a Bocskai Filmklub

/ Miklós Melánia /
miklos.melania képe
A Viszkis című filmmel február 10-én, vasárnap este kezdetét vette a Bocskai Rádió által szervezett filmklub tavaszi programsorozata, amelynek a Magyar Business Klub ad otthont. Közel 100 érdeklődő vett részt az első vetítésen, amelyet heti, kétheti rendszerességgel további nyolc-kilenc alkalom követ majd.
A Bocskai Filmklub első vetítésénRövid felvezetés a filmhezPörög A Viszkis ClevelandbenA filmklubnak otthont adó Magyar Business Klub előtt

A tervezetthez képest kicsit később és új helyszínen vetít majd a legújabb magyar filmeket bemutató Bocskai Filmklub, amellyel a Bocskai Rádió szerkesztőjének két éve dédelgetett álma valósul meg. Molnár Zsolt a régi clevelandi Bocskai Klub hangulatát megidéző közösségi programsorozattal a különböző generációkat szerette volna megszólítani – köztük a fiatalokat is –, ezért a filmes műfaj keretein belül gondolta újra a klubösszejövetelek tradícióját. Az elmúlt évek magyarországi sikerfilmjeinek bemutatását tűzte ki célul, a vetítési jogok megszerzése azonban nem várt nehézségekbe ütközött, és hosszas szervezőmunkát igényelt. 

A tavaszi időszakra végül több mint 10 olyan filmet sikerült megkapniuk, amelyek mind tematikájukban, mind műfaji tekintetben jól reprezentálják a nemzetközi színtéren is egyre több elismerést kiérdemlő magyar filmszakmát. A kiválasztott mozik mindegyike díjazott mű, az összeállítás pedig széles merítést mutat be a nagy mesterek (Sándor Pál, Fekete Ibolya), az érett középnemzedék (Török Ferenc, Szász Attila, Antal Nimród) és a legifjabb titánok (Lengyel Balázs, Szilágyi Zsófia, Kiss Hajni, Tóth Barnabás) alkotásaiból. Van köztük történelmi témát feldolgozó dráma (Örök tél, 1945) és fekete komédia (Lajkó, cigány az űrben), kosztümös romantikus vígjáték, egyben példázat a közös alkotás erejéről (Vándorszínészek), filmes családregény (Anyám és más futóbolondok a családból), kortárs életkép (Egy nap) és egy gyerekeknek szóló animációs mese (Lengemesék). Továbbá a BuSho rövidfilmfesztivál díjazott alkotásaiból is vetítenek válogatást, köztük a novemberi Magyar Kongresszuson már tetszést aratott, ám kevesek által látott kisfilmeket.

A sorozatot egy valós történeten alapuló, akciókrimibe oltott életrajzi játékfilmmel, A Viszkissel kezdték. Antal Nimród 2017-es, közönségkedvenc alkotása a kilencvenes években viszkis rablóként elhíresült, erdélyi származású Ambrus Attila történetét mutatja be, aki 1993 és 1999 között 26 + 3 rablást hajtott végre, amelyek során közel 200 millió forintot zsákmányolt. A rendszerváltás utáni Magyarországon ebben az időszakban átalakulóban voltak a társadalmi viszonyok, a kapitalizálódó piacgazdaságnak köszönhetően sokan meggazdagodtak és még többen elszegényedtek, így valóságos népmesei példázattá, az ország közös történetévé vált a „modernkori Rózsa Sándor” esete a hatóságokkal: a kereskedelmi média megszületésének hajnalán egy egész ország szurkolt a rendőrökkel évekig „cicázó” Viszkisnek. 

A kaliforniai magyar szülők gyermekeként Amerikában felnőtt, de Budapesten tanult, majd mára főleg Hollywoodban dolgozó rendező, Antal Nimród filmje érzékletesen mutatja be ezt a korszakot. Ugyanakkor nem mond ítéletet a sorozatos bűntényt elkövető Ambrus felett, de az életrajzi keret ellenére sem menti fel a fiatalon, 26 és 32 éves kora között elkövetett bűnökért, hanem a nézőre bízza a döntést. A félárva fiú a ceausescui diktatúra elől menekült Magyarországra, ahol előbb hokisként próbált érvényesülni, majd a magyar állampolgársághoz szükséges pénzt a rablásokból szerezte. Majd nem tudott leállni, a pénz nagy részét eldorbézolta, elutazta, miközben sokáig sikerült titkolnia kilétét. Elfogása után 17 év börtönbüntetést kapott, amelyből 12 évet töltött le, jó magaviselet miatt ugyanis 2012-ben kiengedték. A fogságban leérettségizett, keramikusnak tanult, és szabadulása óta ebből él. Emellett börtönpedagógiai előadásokat tart fiataloknak, de írt könyvet és szerepelt kereskedelmi valóságshow-ban is, amelynek nyereményét jótékonysági célokra ajánlotta fel. Ő maga is részt vett konzultánsként A Viszkis forgatókönyvének megírásában, és egy jelenet erejéig szerepel is a filmben, amelyet a kritikusok elsősorban a hatásos üldözési jelenetek, a jó színészválasztás és a karakteres alakítások, valamint a feszes dramaturgia miatt dicsértek. 

Mindezekről a vetítés előtt és után a filmklubot szervező Miklós Melánia, a Bocskai Rádió KCSP-ösztöndíjasa beszélt a majdnem 100 fős közönségnek, amelynek tagjai között minden generáció megjelent. Több olyan fiatalt lehetett látni, akik más közösségi eseményeken nem szoktak részt venni, de szép számban képviseltették magukat az erdélyi magyarok, továbbá a különböző felekezetű egyházközösségek, köztük a Szent Imre templom tagjai is. A Viszkis Clevelandben is sikert aratott, és jó visszajelzéseket kapott a filmklubos kezdeményezés is. A Magyar Business Klub szintén kitett magáért, finom lángossal, fánkkal és más harapnivalókkal kedveskedett a vendégeknek, akik a hirtelen jött hóesés ellenére még ott maradtak, és kötetlenül beszélgettek a látottakról.

A Bocskai Filmklub február 24-én folytatódik Szász Attila és Köbli Norbert Örök tél című történelmi drámájával. A filmeket angol felirattal vetítik, belépőjegy nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!