Magyar események a kanadai Windsorban

Windsori év végi magyar programok

/ Berzeviczi Nikoletta /
berzeviczi.nikoletta képe
Kanada legdélebbi városában, Windsorban sok magyar él, a legutóbbi népszámláláson közel 5000 ember vallott magyar származásáról. Sokan közülük aktívan élik meg a magyarságukat, ezért a helyi magyar szervezetek számtalan rendezvényt, kulturális eseményt, gasztroalkalmat, megemlékezést, történelmi ünnepséget és zenész-táncos mulatságot kínálnak.
Windsori Magyar Iskola HalloweenkorWindsori Független Magyar Református Egyház 56-os megemlékezéseWindsor Hungarian Cultural Center - Sütő Asszonyok Közössége

2022 a „Cselekvő Nemzet” éve a magyar nemzetpolitikai stratégia szerint. Windsorban ezt a mottót komolyan vették az itt élők, és a világjárvány miatti két éves bezártság után ezt az esztendőt a tematikus programjaival valóban a cselekvés évévé tették.

 A magyarság megőrzésében kiemelkedő szerepe van a magyar nyelv megőrzésének Windsorban. A WINDSORI MAGYAR ISKOLA minden szombaton nyitva áll a magyar nyelv iránt érdeklődő gyerekek számára. Eddig közel 35 kisgyermeket regisztráltak a szüleik. Az iskolában az élménypedagógiai módszerekkel a gyerekek számára szó szerint játék lehet a tanulás. Ők észre sem veszik, de játék közben a hangképzésük, a szókincsük, a kulturális elkötelezettségük gazdagodik. Az iskola tervei között szerepel, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordít a sportra, a sport közbeni nyelvtanulásra, ezért focicsapatok szervezését kezdte a gyerekek közt, remélhetőleg ebben évben is elindulhatnak még a korcsoportos bajnokságban. A magyar iskola igyekszik a gyerekek nyelvtanulására a szabadidejükben is figyelni, ezért a közösségi média oldalain a kisgyerekeknek és a kamaszoknak hetente egy-egy rövid magyar nyelvű zeneszámot, kisfilmet, mesét tölt fel ajánlásként. A magyar iskola legújabban azokra a felnőttekre is szeretne figyelmet fordítani és magyar nyelvórát kínálni nekik, akik már haladó szinten bírják a magyar nyelvet, de finomítani szeretnének tudásukon.

A HUNGARIAN CULTURAL CENTER - MINDSZENTY HALL a windsori magyarok legnagyobb közösségi színtere, ami bőséges kínálatával méltóképp igyekszik kiszolgálni a magyarokat. Az ősz és tél nagyon gazdag programokban. Október végén a Szüreti mulatságon a felhőtlen táncé, a tomboláé volt a főszerep, természetesen magyar zenével és finom magyar ételekkel, majd aki a kulturális-történelmi hagyományok tisztelői részt vehettek Zsapka Attila felvidéki előadóművész és Bede-Fazekas Zsolt, a Torontoi Független Magyar Rádió műsorvezetőjének közös estjén, ahol a jelenlevők az ünnepi műsorral az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről emlékeztek meg. November elején a Retro Halloween bulin Jager Gyuszi es DJ Csaba szórakoztatta a közönséget; a rákövetkező hétvégén pedig az iskolás gyerekek és a szüleik a magyar nyelv napjáról emlékeznek meg ünnepi műsorral. A Mindszenty Hall nem felejti el az Erzsébeteket és a Katalinokat sem, a nevük napja alkalmából a Magyarországon is oly gyakori bált rendeznek. A Magyar Ház legnépszerűbb közössége Windsorban a gasztroközösség: a Sütő Asszonyok Közössége minden hétfőn a kézzel írott recepteskönyvükből választ egy-egy édességet, aminek az eladásából a Mindszenty Ház még bevételre is szert tehet, hasonlóan a november végi hurka és kolbász készítésből és árusításból, valamint tervben van a sütiskönyv digitalizálása is a jövő nemzedéke számára. A december az ünnepi készülődéssel telik: a Mikulás december 3-án érkezik a Mindszentybe, a Karácsonyi Ünnepséget műsorral és vacsorával december 11-én tartják, az évet a december 31-én megrendezendő Szilveszteri mulatsággal zárja a Hungarian Cultural Center Windsorban.

A FREE HUNGARIAN REFORMED CHURCH/A FÜGGETLEN MAGYAR REFORMÁTUS EGYHÁZ masszív közösséggel rendelkezik Windsorban. Bár a világjárvány erre a közösségre is hatással volt, mégis minden vasárnapon az istentiszteleten magyar nyelven hallgathatják a hívek a prédikációt. Az istentisztelet után mindig egy kis kávéval, süteménnyel beszélgethetnek a református hívek a közösségben. A rendszeres csütörtöki Biblia óra a református hit elmélyítésének ad teret, a hívek örömmel vesznek részt ezen az eseményen is. Azonban nemcsak a hitélet, a magyar nemzeti érzés erősítésének is a helyszíne a református egyház: a szárazajtai mészárlás áldozatairól emlékeztek meg szeptember végén, októberben pedig a forradalom és szabadságharc tiszteletére többoldalas kiadvánnyal készültek, ami a reformátusok szemszögéből mutatta be a történelmi eseményeket; a szépen, nemzeti díszbe felöltöztetett templomban természetesen az ünnepi műsor sem maradt el, ahol a hívek versekkel, saját gondolatok felolvasásával vették ki a részüket az ünnepi megemlékezésből.

A „Cselekvő Nemzet” éve lassan véget ér, de a windsori magyar szervezetek és programok 2023-ra a korábbinál még több meglepetést ígérnek…