Magyar hét a Buenos Aires-i Szent László iskolában

/ Teszáry Miklós /
miklos.teszary képe
A Szent László Iskola évek óta magyar héttel emlékezik június második felében az iskola magyar múltjára, az alapítókra. Bár mára már az iskola tanulói nem beszélnek magyarul, de ezen a héten minden a magyar nyelvről, a magyar kultúráról szól. A hét zárásaként került sor 2019. június 27-én a Szent László ünnepre, ahol a diákok bemutatták, mivel készültek a hét folyamán.
1234

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szarka Gábor konzul, az iskola jelenlegi, és egykori tanárai, vezetőségi tagjai. Az esemény a magyar és argentin zászlók ünnepélyes bevonulásával, majd a két ország himnuszának eléneklésével kezdődött. Ezután a konzul beszéde következett, majd két kisfilmet is megtekinthettünk, melyekben a diákok magyar találmányokat mutattak be.

Két osztály is szorgalmasan készült a hét folyamán, a hatodikosok a „Hej Dunáról fúj a szél” kezdetű népdalt furulyákkal adták elő, a kicsik pedig a „Tavaszi szél vizet áraszt” c. moldvai népdalt választották.

Az iskola nagytermét körben a gyerekek által készített rajzok díszítették, a magyar zászlót, címert készítették el különböző technikákkal.

Megható volt látni, hogy az 1966-os alapítás óta hogyan igyekszik a magyar gyökereket megőrizni a Szent László Iskola. Jó érzés Buenos Aires Olivos negyedében az utcán találkozni „szent lászlós” egyenruhát viselő kis diákokkal, akik öltözetéről már messziről mindenki tudja: ők a magyar iskolába járnak.