A macedóniai magyar közösség kulturális bemutatkozója

/ Vadlövő Gabriella /
vadlovo.gabriella képe
Új projekttel mutatkoztak be a macedóniai magyarok Észak-Macedóniában. Több településre is ellátogattunk, és mindenhol telt ház várt minket. Kriva Palanka, Probistip, Bitola, majd a főváros, Szkopje lakosai vártak minket tárt karokkal és hatalmas érdeklődéssel az őszi hónapokban, míg a nyár folyamán Krusevóban mutatkozott be a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete.
A macedón fővárosban is sok érdeklődő voltA Teleház tagjainak festményeiből nyílt kiállításNépszerű a magyar gulyás Nikola Serafimov és Sutus József

A macedóniai magyar közösség kulturális tevékenységének bemutatója, ezzel az elnevezéssel látogattunk el több településre is, hogy a helyiek megismerjék a magyar kultúrát, hagyományokat, történelmet, zenét, gasztronómiát, de értesüljenek arról is, mivel is gazdagítják az itt élő magyarok a macedón kultúrát.                      

A bemutató keretében az érdeklődők megtekinthették a Teleház tagjainak festményeit. Talán kevesen tudják, de a szervezet tagjai között több tehetséges festő is található. A kiállítás után rövid kulturális műsor következett. Sutus József, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke ismertette a szervezet tevékenységét. Beszámolt arról, hány tagja is van a Teleháznak, és arról is, milyen rendezvényeket szerveznek az év folyamán.

Természetesen elmondta azt is, hogy mivel járultak hozzá az Észak-Macedóniában élő magyarok a kultúra gazdagításához, hány ismert magyar él vagy élt az országban.

A bemutató keretében a Teleház által, illetve közreműködésével kiadott, a macedóniai magyarok tevékenységéről szóló könyveket is bemutatták. Ezek között zenéről szóló, a szervezet húsz évét összefoglaló és az 1956-os menekültekről szóló kötetek találhatók. Emellett az érdeklődők megtekinthették azt a dokumentumfilmet is, amely szintén az 1956-os történések után Krusevóban menedékre lelt magyarokról szól.

A műsorok keretében a Teleház citerazenekara is fellépett, és a magyar dalok, akárcsak a gazdag kultúra és történelem, szintén elnyerték a helyiek tetszését.

Citeramuzsika a program részeként     Probistipben is óriási volt az érdeklődés

A kulturális bemutató után a magyar gasztronómiával is megismerkedhettek az érdeklődők. Már hagyományosan minden településen gulyáslevest készített a csapat, a tagok pedig (ugyancsak a szokásokhoz híven) aprósüteményekkel gazdagították a kínálatot.

A macedóniai magyarok kulturális bemutatkozóját a települések kultúrotthonaiban tartottuk meg, és a helyi városvezetések tagjai is ellátogattak rendezvényeinkre. A fővárosi bemutatónak pedig a Macedónia Múzeum adott otthont.

A szkopjei eseményen Nikola Serafimov (aki anyai ágról szintén magyar gyökerekkel rendelkezik, édesanyja tagja is a Teleháznak) a Fehérvár FC egyik védője, a macedón labdarúgó-válogatott tagja egy Fehérvár FC mezzel ajándékozta meg a Teleház elnökét, Sutus Józsefet.

A macedóniai magyar közösség kulturális bemutatkozója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.