Lezárult a 2019-es tanév Sydney-ben

A Magyar Iskola Sydney évzáró ünnepsége

/ Németh Virág /
nemeth.virag képe
2019. december 7-én „kicsengettek” a Sydney-i Magyar Iskolából. A tanévzáró napján a tanárok, a szülők, illetve a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai rengeteg programmal és ajándékokkal is készültek a diákok számára.
ÉvzáróKreatív foglalkozás Harasta Emőke igazgatónő és a négy ballagó diákMegérkezett a Mikulás a Sydney-i Magyar Cserkészethez

A Magyar Iskola Sydney diákjai 2019 utolsó tanóráin kreatív foglalkozásokon vehettek részt, melyet az iskola tanárai tartottak. Az órákon különböző karácsonyi díszeket készítettek, s közben magyarul beszélgettek, énekeltek, mondókáztak vagy verset mondtak. Ameddig a tanítás folyt, addig a szülők és a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai szorgosan segédkeztek az évzáró ünnepség előkészületeiben.

A kreatív órák után, a tanévzáró következett, melyen a tanárok, diákok és szülők közösen vettek részt, s melyre az iskola tanulói és a KCSP ösztöndíjasai fellépéssel készültek. Míg az óvoda és az iskolaelőkészítő közösen, addig az általános iskola alsó és felső tagozata külön-külön adtak elő egy-egy rövid műsort, természetesen tanáraik segítségével. Az ösztöndíjasok – Varga Adalbert és Németh Virág – bábjátékkal kedveskedtek a gyermekek számára.

Az előadások után – de az évzáró ünnepségen belül – a Magyar Iskola Sydney igazgatónője, Harasta Emőke rövid, az elmúlt évet összefoglaló beszéde következett, majd az általános iskolát végzett, s így középiskolába lépő tanulókat búcsúztatta. Az idei négy, általános iskolát végző ballagó diák, az egész iskola előtt vehette át az eddigi tanulóéveket jelképesen lezáró ajándékkönyveket.

Az ünnepséget követően a tanítók kiosztották a bizonyítványokat és mellé egy kis karácsonyi meglepetést is. Minden család, Kövér László házelnök könyvadományát,– melyet Mátrai Márta háznagy még októberben adott át az iskola számára –, Arany János: Toldi című elbeszélő költeményét kapta ajándékba. A gyermekek és a felnőttek egyaránt örültek e kedves figyelmességnek. Az évzáró után a Magyar Iskola Sydney valamennyi tanára és diákja, a Sydney-i Magyar Cserkészetnél folytatta az „ünneplést”, közösen várták az oda érkező Mikulást.

A cserkészet zászlófelvonással kezdődött, majd – őrsökbe rendeződve – különböző játékokon vettek részt a gyerekek. Ilyen volt például a kisebbeknél a körjáték vagy a nagyobbaknál az Activity. A körülbelül egy órás külön foglalkozások után, újra egybegyűlt a társaság, körbeülték a tábortüzet – mely sajnos a Sydney-t körülvevő tűz miatt csak mű volt –, s közös énekléssel és egy kis műsorral várták a Mikulást, aki csengőszóra meg is érkezett. A gyerekek, de még a szülők, felnőttek is csillogó tekintettekkel üdvözölték a vendéget. A Mikulás hatalmas puttonnyal érkezett, s mindenki számára rejtegetett valami finomságot. 

A nap közös vacsorával zárult, mely alatt a Hagyományőrző tábor – Diaszpóra Magyar Iskola és Regős tábor képeit vetítették le.

Úgy gondolom, hogy ez a nap méltó lezárása volt a 2019-es tanévnek.