Lesi Zoltán és Korpa Tamás felolvasóestje a Bécsi Egyetemen

/ Várkonyi Borbála /
varkonyi.borbala képe
November 14-én a Bécsi Egyetem Finnugor Tanszékének támogatásával, az Ausztriai Magyar Kutatóintézet szervezésében Lesi Zoltán és Korpa Tamás költők olvasták fel verseiket a Finnugor Tanszéken megjelent érdeklődőknek.
Lesi Zoltán és Korpa Tamás felolvasóestjeLesi Zoltán és Korpa Tamás felolvasóestjeLesi Zoltán és Korpa Tamás felolvasóestjeLesi Zoltán és Korpa Tamás felolvasóestje

Lesi Tamás, a Bécs-Budapest Tranzit elnevezésű irodalmi projekt szervezője, a Fiatal Írók Szövetségének (FISz) tagja mutatta be elsőként az estre Magyarországról érkező Korpa Tamást, a FISz elnökét egy, az André Ferenc által vele készített interjúból idézve. Korpa Tamás az interjúban Inszomnia című, 2016-ban a Kalligram Kiadónál megjelent kötetével kapcsolatban vall a szöveg keletkezéséről, s a beszélgetésből az is kiderül, hogyan viszonyul a szerző költészet és festészet viszonyához.

Lesi Tamás kérdéseire válaszolva Korpa Tamás Inszomnia kötetének előzményeiről, a Metapillanat című ciklus hátteréről beszélt, felelevenítve egy testvérével tett közös utazást, amelynek során autójukkal kisodródtak az Aggteleki karszt-hegységben. Az élmény, e halál közeli pillanat ihlette a Metapillanat párverseit később. A fiatal költő Dilemma című versének felolvasása után Győrffy Ákos költő az Inszomnia kötethez írt zeneművét hallgatták meg a résztvevők.

Lesi Tamás az esten, Korpa Tamás kérdéseire válaszolva készülő kötetéről számolt be az érdeklődőknek, amelyben többek között Dora Ratjen német származású, interszexuális sportoló történetét is feleleveníti, több nézőpont egyidejű működtetésével. Néhány vers felolvasását követően, amelyeket Keszerice Nóra fordításában hallhattak a jelenlévők németül, Lesi Tamás egy videórészletet is bemutatott a sportoló(nő) ’36-os berlini olimpián való szerepléséről.

Az est végén kérdésekre nyílt lehetőség, amelyek költészet és festészet kapcsolatára, egy képre való konkrét utalásra, illetve költészet és realitás viszonyára vonatkoztak.

 

Korpa Tamás 1987-ben született Szendrőn, költő, irodalomkritikus, szerkesztő. A Fiatal Írók Szövetségének elnöke, a József Attila Kör tagja. Évek óta publikál a legkülönfélébb irodalmi folyóiratokban, többek között az AlföldBárkaJelenkorHitel, Mozgó Világ és a Látó jelentette meg írásait. Önálló kötetei: Egy híd térfogatáról (2013); Inszomnia (2016).

Lesi Zoltán 1982-ben született Gyulán, költő, műfordító, programozó. 2006 óta publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban. Verseit közölte többek között az Alföld, a Bárka, az Élet és Irodalom, a Hévíz, a Holmi, a Jelenkor, a Műút, a Népszabadság, a Parnasszus, a Tiszatáj és az Új Forrás. Tagja a Fiatal Írók Szövetségének, a József Attila Körnek és a Szépírók Társaságának. Önálló kötetei: Daphnis ketskéi (2009); Merül (2014)