Lendületes évkezdés a brüsszeli magyar protestáns gyülekezetben

/ Ratkovics Petra Krisztina /
ratkovics.petra.krisztina képe
A karácsonyi nagy ünneplést követően sem állt meg az élet Brüsszelben – ellenkezőleg. Aktívan, sok programmal és még több tervvel kezdte meg a 2020-as évet a Brüsszelben és környékén élő magyar protestánokat összefogó gyülekezet.
2020GyermekkarácsonyÚrvacsora

Karácsony környékén nem lankadt a gyülekezet aktivitása: ünnepi istentiszteletet tartottunk december 22-én. A karácsonyi igehirdetést követően úrvacsorai közösségben lehettünk együtt, a délután végén pedig a gyerekek mutatták be karácsonyi műsorukat. Molnárné Lotti, gyülekezetünk presbitere készítette fel az óvodás-kisiskolás korú gyerekcsapatot, akik nagy lelkesedéssel játszották el nekünk a karácsony történetét. Karácsonyt követő vasárnapon, 29-én óévet-újévet ünnepeltünk; mivel ebben az időszakban sokan hazamennek Magyaroszágra, a családjaikhoz, ezért a szokásosnál kisebb körben találkoztunk vasárnap délután az istentiszteletünkön.

Január elérkeztével hamar újra istentiszteletre gyűlhettünk össze – immár az új évben. Jó volt hallani az örömteli találkozások, beszélgetések hangjait, amikor az istentisztelet után szokásunk szerint finomságokkal megvendégeltük egymást és jó volt látni néhány új arcot is, akik az elmúlt hetek során csöppentek be a gyülekezet életébe.

Innentől kezdve beindultak a programok – múlt hétvégén (január 18/19.) mindkét napon lehetőség volt a találkozásra, lelki épülésre. Szombaton Antwerpenben gyűltünk össze bibliaórára – a zsoltárok könyvét tanulmányozzuk együtt szeptember óta, erről és az egyes zsoltárokról így mindig órákat tudunk beszélgetni. Vasárnap folytattuk a nemrégiben bevezetett Kereszt-kérdések sorozatot: most az imádságról beszélgettünk. Jövő vasárnap sem maradunk lelki táplálék nélkül – Buzogány Tihamér, genti lelkész fog a gyülekezetben szolgálni, igét hirdetni.

A gyülekezet vezetősége, a presbiterek a hónap közepén összegyűltek, hogy megvitassák az előttünk álló év kihívásait. A legnagyobb falat, amit magunkra vállaltunk, a tavaszi családos hétvége megszervezése: ennek már most neki kell állni, és így, reméljük, májusban együtt tudunk elmenni egy hosszú hétvégére, feltöltekezni, elmélyülni Isten jelenlétében és megerősíteni a közösségünket. De úgy hiszem, az elkövetkező hónapok alkalmai is bizonyítják, hogy addig sem maradunk programok és lehetőségek nélkül.