Legyen a zene mindenkié, Torontóban is!

Elindultak a Kodály-módszeres zeneórák a Kanada Kodály Zeneközpontban

/ Guncz Nóra /
guncz.nora képe
Egy zenei előképző – 6-7 éveseknek –, valamint egy szolfézs csoport – a 8-12 éves korosztály számára – is kezdetét vette október közepén, a Magyar Diaszpóra Missziós Központ épületében nyílt vadonatúj zeneiskolában. Nagy öröm volt megtapasztalni, hogy milyen sok énekelni vágyó gyermek van a városban.

 

A Kanada Kodály Zeneközpont (Canada Kodály Music Centre - CKMC) Kanada első olyan zeneközpontja, ahol a zeneoktatás teljes egészében Kodály Zoltán zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus és filozófus világhírű koncepcióján alapszik.

A Magyar Főkonzulátus aktív támogatásával alapított intézmény célja, hogy minél többen megismerhessék ezt a nemzetközileg elismert és közkedvelt zenetanulási folyamatot, amely segíti a zene befogadását, megértését és az alapvető zenei műveltségek elsajátítását. A torontói Kanada Kodály Zeneközpont együttműködik a Canada Kodály Society-vel annak érdekében, hogy országosan is népszerűsítse ezt a különleges hungarikumot.

A kreativitás és a fantázia szabadon eresztése egy biztonságos és meghitt környezetet biztosít a gyermekek számára, ahol szabadon kifejezhetik önmagukat. Mindeközben zenei- és szociális készségeik egyaránt fejlődnek, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy biztos alapokkal induljanak a vokális és/vagy hangszeres tanulmányaikhoz. A zenetermek felszereltségükben is egy rendkívül motiváló helyszínek a tanulni vágyók számára. A színes, zenei jelekkel tarkított szőnyeg, a számtalan különféle ritmus- és dallam hangszer, a dalokhoz kapcsolódó rajzok és segédanyagok nem csak a zenei, hanem a vizuális élményét is emelik a tanóráknak.

Kurzusok a 0-12 éves korosztály számára elérhetőek. A jelentkezéshez nem szükséges előképzettség, tapasztalat, vagy speciális felszerelés. A felnőttek számára továbbra is lehetőség van csatlakozni a felnőtt kórusba, vagy a tanár továbbképző programba. Remélhetőleg januártól újabb csoportok nyithatják meg kapuikat még több korosztály számára.