Öt látogatás Vancouverben

Vendégsegítőként a vancouveri Magyar Házban

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
Nanaimói fogadószervezetem mellett az elmúlt hat hónapban öt alkalommal volt lehetőségem áthajózni a kontinensre és részt venni a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület munkájában. Szabad kapacitásom és időm terhére ajánlottam fel a segítségemet. Rengeteg új emberrel ismerkedtem meg és kifejezetten jól éreztem magamat az új közegben. Kellemes emlékeket és hasznos tapasztalatokat szereztem.
Karácsonyi vacsora a vancouveri egyesületnélA fánksütés bajnokaiGyerekfarsang a vancouveri közösségbenKészülődés a húsvéti délutánra

2023. december közepén részt vettem a karácsonyi műsoros vacsorán, majd a szilveszteri rendezvényen. Februárban a farsangi délutánon segítettem, míg márciusban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepi emlékműsorának szervezésében vettem részt. Utoljára pedig a húsvéti program alkalmával segítettem be a vancouveri közösség rendezvényén.

Ezen látogatások alkalmával többnyire a háttérmunkában igyekeztem hasznossá tenni magamat. A karácsonyi rendezvény előtt az előkészületekben és teremdíszítésben, míg az este folyamán – ahogy a szilveszteri rendezvényen is – a vendégek kiszolgálásában segítettem.

A farsangi családos délutánon számomra kevésbé ismert terepen próbálhattam ki magamat. A fánksütésben vállaltam önkéntes munkát. A nap folyamán 300 fák készült, mindenféle ízesítéssel. Valóban elkelt a segítség. Nem kis meglepetésre az összes fánk, mind egy szálig elfogyott.

Márciusban az 1848-as megemlékezésen vettem részt. Segédkeztem a terem berendezésében és díszítésben. Ezeken túl a megemlékezésre szánt emlékműsort is én állítottam össze. Hatvan perces verses-zenés-táncos előadással készültünk. A műsorban részt vettek a Forrás Néptánccsoport táncosai, illetve a 21. számú Apor Vilmos cserkészcsapat növendékei, valamit a Vancouveri Magyar Amatőr Színház néhány tagja. A műsor konferálásának feladatát is magamra vállaltam.

A húsvéti program alkalmával ismét a háttérmunkában kelt el a szorgos kéz. A játékokban megfáradt és megéhezett vendégeknek retro szendvicsekkel készültünk.

Ez az öt alkalom jó lehetőségnek bizonyult kicsit jobban megismerkedni a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület működésével, annak vezetőségével és a közösség számos tagjával. Úgy gondolom, az ösztöndíjas munkavégzés során kifejezetten hasznos az efféle nyitottság, hiszen a közös munka során lehetőségünk adódhat összekötni az egymástól távol működő szervezeteket és akár hidakat is építhetünk a közösségek között, a többi ösztöndíjas segítségével.