IV. Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetségének találkozója Chilében

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
2019. szeptember 27. és 29. között rendezték meg Santiago de Chilében a IV. LAMOSZSZ találkozóját és közgyűlését, melyre Argentínából, Brazíliából, Chiléből, Paraguayból, Uruguayból, és Venezuelából érkeztek küldöttek.
Megnyitó a Chilei Magyar NagykövetségenLAMOSZSZ konferenciaGálavacsoraKirándulás az Andokba

A LAMOSZSZ 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy a Latin-Amerikában működő magyar szervezeteket hivatalosan összefogja, és érdekeiket egységesen képviselje nemzetközi szinten. Célkitűzéseik között szerepel a magyar nyelv- és kultúra megőrzése, a magyarság tájékoztatása az őket érintő fontos ügyekről és eseményekről, illetve az anyaországgal való szoros kapcsolat kiépítése.

A LAMOSZSZ találkozókat 3 évente rendezik meg, a legelső Buenos Aires-ben volt 2010 májusában, a második  São Paulóban 2013-ban, a harmadik pedig Montevideóban 2016-ban. A IV. találkozót nagy készülődések előzték meg, Chile első alkalommal adott otthon egy ilyen nagyszabású rendezvénynek. A találkozóra minden egyes magyar szervezet beszámolót készített az elmúlt három év eseményeiről, ezekből egy összefoglaló kötetet adtak ki. Mint AMISZ ösztöndíjas az argentin szervezetek esetén aktívan részt vettem ezen összefoglalók összeállításában, fordításában és nyelvi lektorálásában.

A találkozó hivatalos megnyitója szeptember 27-én 18 órakor a chilei magyar nagykövetségen volt, ahol beszédet mondott Kunckelné Fényes Ildikó, a LAMOSZSZ elnöke és Dr. Drexler András chilei nagykövet. A fogadás kitűnő alkalom volt arra, hogy a küldöttek beszélgethettek a magyarságot érintő kérdésekről és célkitűzésekről. 

Szeptember 28-án reggel 9 órakor vette kezdetét a tisztújító közgyűlés, melyen Kunckelné Fényes Ildikót választották meg a szövetség elnökének, alelnöknek pedig Jankovics Károlyt. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elfogadta a közgyűlés fővédnökségére szóló felkérést, megtisztelve az egész kontinens magyarságát. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár képviseletében Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője üdvözölte a hat országból delegált magyar képviselőket, és átadta a Miniszterelnökség emlékplakettjét a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő LAMOSZSZ-nak.  Az AMISZ elnöki posztjáról, és a LAMOSZSZ elnökhelyettesi posztjáról leköszönő Puricelliné Szabó Éva áldozatos munkájáért Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat adományozott Magyarország miniszterelnöke.

A találkozó az országok beszámolóival folytatódott: Argentínából Redl Isabel, Brazíliából Montano Ferenc, Chiléből Zahorán Ákos, Paraguayból Kovács Mária, Uruguayból Jankovics Károly és Venezuelából Kunckelné Fényes Ildikó képviselte a magyar közösségeket. Minden küldött számot adott arról, hogy az elmúlt három évben milyen eredményeket értek el, milyen nehézségekkel küzdöttek, és milyen célokat tűztek ki a jövőre nézve. Külön kitértek a córdobai első nyelvi tábor, a montevideói tánctábor és a venezuelai cserkésztábor fontosságára. Ez utóbbi, ismerve a venezuelai belpolitikai helyzetet, nagyon nagy eredmény, hiszen a közösség jóformán a fennmaradásáért küzd.

A nyugati magyar közösségekkel ellentétben Latin-Amerikába 1956 óta jelentős bevándorlási hullám nem érkezett, így a magyarság nagy többsége negyedik és ötödik generációs. A néptánc és a népi kultúra ápolása mellett nagyon fontos feladat a magyar nyelv megőrzése és tanítása. A délutáni kerekasztal beszélgetésben Wurst Erzsébet, oktatási tanácsadó vezetésével a magyar nyelv oktatás hatékonyabbá tételére keresték a résztvevők a választ. Kitértek a szaktáborokra, tanárok továbbképzésére, ösztöndíj-lehetőségekre és a folyamatosan bővülő, kimondottan külhoni magyarok számára írt tankönyvállományra.

A kerekasztal beszélgetést egy összefoglaló zárta, melyben LAMOSZSZ kifejezte köszönetét a magyar kormánynak a kapott támogatásáért, mellyel a latin-amerikai magyar intézmények fennmaradását biztosítják és segítik a magyar kultúra ápolását. Szintén megköszönték a KCSP ösztöndíjasok munkáját, akik már hatodik éve segítik a közösségek munkáját, és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség közreműködését a táborok lebonyolításában.

A következő, három év múlva esedékes V. LAMOSZSZ Találkozó és Közgyűlés, amennyiben az ország helyzete lehetővé teszi, Caracasban lesz. A találkozót egy gálavacsora zárt, melyen argentin, brazil és uruguayi magyar leszármazottak és a Buenos Aires-i KCSP ösztöndíjas zenélt, illetve a chilei Duna Táncegyüttes tagjai táncoltak. Szeptember 29-én egy egész napos kiránduláson vehettünk részt, melyben meglátogattuk a 3000 méter magasban levő La Parva síközpontot és Santiago de Chile belvárosát.

Ösztöndíjasként nagy élmény volt számomra részt venni ezen a három napos rendezvényen, melyen megismerhettem a többi ország szervezeteinek vezetőit és azok célkitűzéseit. Köszönetemet szeretném kifejezni a szervezőknek a jól felépített, és megrendezett programokért.