A külügyminiszter Stuttgartban megkoszorúzta Mindszenty József szobrát

Szijjártó Péter Stuttgartban tett látogatást

/ Stermeczki András /
stermeczki.andras képe
A tavasz első napján, március 1-én Stuttgartba látogatott Szijjártó Péter külügyminiszter. A történelmi Magyarországon kívül, ugyanis a Württemberg fővárosában található Bruder Klaus Római Katolikus templom előtt állítottak először szobrot a mártír emlékű püspöknek, kinek boldoggá avatása folyamatban van.
A templombanMindszenty szobraSzíjjártó Péter Tempfli ImrévelA protestáns közösség ajándékkönyvének átadása

A külügyminiszter látogatását aktuálpolitikai hírek előzték meg, melynek hátterében napjaink uniós elvárásai állhatnak. Ő azonban beszédében elmondta, hogy egy külügyminiszteri látogatásnak nem csak gazdasági és politikai okai és célja lehet, hanem pl. ez esetben a diaszpóra magyarság iránt érzett elkötelezettség erősítése is. Mint tudjuk, Württembergben igen jelentős számú magyar él, akik részben ragaszkodnak hagyományaikhoz, anyanyelvükhöz és hitükhöz is. Számos magyar menekült kereste fel először az egyházát, akik az előző század derekán voltak kénytelenek elhagyni szülőföldjüket. Éppen ezért a diaszpóra magyarság megmaradásában elsősorban az egyházak szerepe volt fontos. Ennek elismerését volt hivatott szolgálni a miniszteri látogatás, hiszen a mai magyar értékek között a keresztyén hit fontos szerepet tölt be. A vendéglátó helyi magyar katolikus közösség vezetője dr. Tempfli Imre atya, köszöntőjében ismertette a gyülekezet történetét és elmondta, hogy mi minden nehézséggel kellett megküzdenie egy-egy kivándoroltnak a távoli idegenben és talán csak az egyház tudott ezek között segítséggel lenni. A katolikus egyház mellet a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet az, amely a kezdetek-kezdetétől fontos szerepet tölt be a helyi magyarság megmaradásában. A protestáns közösség történetének 70 évét összefoglaló könyvvel kedveskedtünk, római testvéreink mellett.  A templomi köszöntést követően a közösség az épület elé vonult, ahol a mártíremlékű püspök mellszobránál Szijjártó Péter koszorút helyezett el. Ezt követően a gyülekezeti teremben fogadást rendeztek, ahol a miniszter úr megerősítette a  kormány segítő szándékát a határon túli magyar közösségek, azon belül is a keresztyén közösségek irányában.

Annak ellenére, hogy a látogatás hétköznap délre esett és az idő is borongós volt, ráadásul jó előre nem is volt ez tudható, szép számú érdeklődő gyűlt össze, akik szintén tiszteletüket tették a templomban, a koszorúzáson és a fogadáson.