A kultúrák asztalánál - UNESCO világnap Bécsben

A kulturális sokszínűség világnapja

/ Cseh Csaba /
cseh.csaba képe
A kulturális sokszínűség, párbeszéd és fejlődés világnapja, melyet az UNESCO világszervezet 2002 óta május 21-én ünnepel, lehetőséget teremt arra, hogy a tagországok kormányai, döntéshozói, civil szervezetei, közösségei és szakemberei hirdessék a kulturális sokszínűség minden formáját, legyen szó szellemi vagy materiális örökségről, vagy a kulturális ipar szolgáltatásairól.
Fodor Mária és lelkes csapata - Szócsin Imre, Soós Gábor és Hutka GyöngyiA kultúrák asztalánál - Magyarország (Ungarn)A helyszín - Votivkirche - Sigmund Freud Park 9. kerület

Bécsben május 24-én ünnepelték a világnapot. A 9. kerületben a Fogadalmi templom (Votivkirche) előtt, a Sigmund Freud parkban 11. alkalommal mutatkoztak be azok az országok, akik asztalt kérhettek kulturális gazdagságuk, örökségük és sokszínűségük bemutatására. A rendezvény fővédnöke Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök volt. A kulturális rendezvényen több mint 20 ország képviselői kínálták kulináris specialitásaikat. A különféle országok művészei kulturális programmal szórakoztatták a látogatókat. Az előző évekhez hasonlóan több ezer látogató látogatta meg a rendezvényt. Az ú.n. „nagyköveti vacsorán” a résztvevő nemzetek diplomatái is képviseltették magukat.

Civil szervezetként a kultúrák közötti párbeszéd előmozdítását a Civilizációk Párbeszédének Kutatóintézete támogatja. Küldetésük a kultúrák, hagyományok megismertetése, bemutatása a nagyközönségnek. A rendezvényen a következő országok képviseltették magukat: Magyarország, Argentína, Banglades, Burkina Faso, Bosznia-Hercegovina, Chile, India, Indonézia, Irak, Kolumbia, Macedónia, Montenegró, Mexikó, Nepál, Paraguay, Peru, Románia, Sri Lanka, Tibet, Venezuela. Magyarországot a kultúrák asztalánál a Fodor Mária által vezetett Ilona Stüberl bécsi magyar étterem képviselte. A rendezvény vidám hangulatát a gasztronómia mellett a bemutatkozó országok népviseletbe öltözött táncosai, énekesei biztosították. 

Fotó: Fodor Mária