Különleges decemberi pillanatok Regensburgban

Mikulás járt a regensburgi magyar iskolában

/ Péter Ágnes /
peter.agnes képe
Ünnepi hangulatban teltek a decemberi foglalkozások a Regensburgi Konzuli Magyar Iskola, Óvoda és Zenebölcsőde csoportjaiban: a hónap elején a Mikulás látogatására készültek fel a kicsik és nagyok, majd a Télapó látogatása után karácsonyi tematikájú programok voltak.
Mikulás a regensburgi hétvégi magyar iskolában. Ünnep a gyerekeknekMikulás a regensburgi hétvégi magyar iskolában. Ünnep a gyerekeknekKarácsonyi ünnepség a hétvégi magyar iskolában. Szülők, tanárok és gyerekek, Karácsonyi ünnepség a hétvégi magyar iskolában. Szülők, tanárok és gyerekek,

Mikulás járt a Regensburgi Konzuli Magyar Iskola, Óvoda és Zenebölcsődében, hogy megjutalmazza a szorgosan tanuló gyerekeket. A hetente egyszer tartott foglalkozásokon összesen több mint negyven gyermek vett részt. A gyerekek várva-várták a Mikulás érkezését, magyar dalokat énekeltek, ritmushangszerekkel zenéltek a Mikulásnak, aki minden gyermeknek és tanárnak adott ajándékot. A legkisebbtől a legidősebb tanulóig mindenki jól érezte magát, a különböző korosztályú tanulók együtt ünnepeltek.

Következő alkalommal karácsonyra készültek a kicsik és a nagyok: ünnepi vetélkedőn vettek részt és barkácsoltak. Ez volt a 2022-es év utolsó foglalkozása, ahova a szülők is eljöhettek. Sokan hoztak süteményt, házi készítésű finomságokat, a szülőknek alkalmuk volt jobban megismerni egymást. A diákok összemérték tudásukat, a legkisebbek és legnagyobbak is életkoruknak megfelelő feladatot kaptak, amely a decemberi ünnepekkel, magyar néphagyományokkal, kulturális és gasztronómiai szokásokkal voltak kapcsolatosak. A vetélkedő után a gyermekek is megkóstolták a sok finomságot, amit a szülők hoztak, ezalatt a pedagógusok előkészítették a barkácsoláshoz szükséges kellékeket, a gyermekek pedig választhattak, hogy milyen díszt szeretnének készíteni.

Meghitt, családias hangulatú volt az év utolsó foglalkozása. A szülők és gyermekek pozitív visszajelzései alapján bátran kijelenthető, hogy a közösségszervezésbe fektetett munka nem veszett kárba, hiszen a bajor városban megannyi gyermek és szülő együtt, magyar dalokat énekelve, magyar hagyományokat felidézve készült a karácsonyra.

A decemberi ünnepi foglalkozások szervezői a pedagógusok voltak, Maxim Katalin magyartanár volt a főszervező. Véleménye szerint a külhonban működő hétvégi magyar iskolák különleges szerepet töltenek be a helyi magyar közösségek életében. A magyar nyelv ápolása közösségszervező erővel is bír, amit a közösségi események erősítenek meg és mélyítenek el.

Ezért fontos számunkra, hogy évente többször, a nagyobb ünnepek, a tanévnyitók, a tanévzárók, a nemzeti ünnepeink alkalmával közösen emlékezzünk és ünnepeljünk. Ezek az alkalmak emberi és anyagi erőforrást is igényelnek. Az emberi forrást az iskolavezető és a pedagógusok végtelen lelkesedése biztosítja, az anyagi hátteret pedig a Müncheni Magyar Intézet Egyesület, a Bajorországi Magyra Iskola fenntartója nyújtja. Sok munkával, tervezéssel és újratervezéssel jár egy-egy esemény megszervezése, de megéri a fáradozást, hiszen ezek az alkalmak összekovácsolják az itt élő magyarságot.