Kucsera János nürnbergi könyvbemutatója

/ Tóth-Pál Zoltán /
toth.pal.zoltan képe
Kucsera János a Müncheni Széchenyi Kör elnöke 20 év kitartó, állhatatos munkáját fektette ebbe a megdöbbentő történelmi vonatkozásokat is ismertető útikönyvbe, melyet vetített képes előadásán tárt elénk.
Dietrich Éva nyitóbeszéde. Kucsera János előadása.Nagy volt a könyv iránti érdeklődés.Dedikálás

Egy a könyv idézetei közül: „Emlékek nélkül a nemzetnek híre csak árnyék.” mondta Vörösmarty Mihály. Azonban ezeket az emlékeket meg is kell látnunk. Nem elég csak nézni, hogyan múlik el életünk. Bátran mondhatom, hogy Kucsera János egy látó ember, ki nyitott szemmel jár, s igaz hazafi. Nem sajnált időt, energiát, hogy utazásai során felkutassa nemzetünk történelmi emlékhelyeit, felvillantva dicső múltunkat, amire igazán büszkék lehetünk. 

Dietrich Éva a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület kultúrfelelőse a megnyitó beszédében e szavakkal méltatta a könyv íróját és művét: 

Kucsera János 1944-ben született a délvidéki kisvárosban, Zomborban. 1969-ben települt át Németországba (menedékjogot kapott), ahol gépészmérnöki diplomát szerzett. Nyugdíjba vonulásáig a Linde nagyvállalat Technikai gázok részlegén dolgozott mérnökként. Kucsera János nemcsak technikai, hanem humán beállítottságú, művészetek iránt érdeklődő, messzemenően hazafias érzelmű ember. Már az 1980-as évek óta a müncheni magyarság kulturális életének egyik mozgatója. 1998-tól a Széchenyi Kör azóta újra és újra megválasztott elnöke. Áldozatos munkája elismeréséül a Szabadságharc Hőse érdemrendjével (2006) és a Magyar  Érdemrend Tiszti Keresztjével (2014) tüntette ki a magyar állam.

A  most bemutatott Tíz évszázad magyar emlékei Bajorországban című könyv útikalauz, turisztikai könyv, és egyben történelmi útmutató. A legendák, mondák világába elvezető, a bajor-magyar gazdasági, kereskedelmi, kulturális kapcsolatokat is bemutató nagyszerű munka. Kucsera János a könyv megírásakor óriási feladatra vállalkozott, de technikai érzéke, mérnöki képessége is segítette abban, hogy az évek, évtizedek során összegyűjtött hatalmas adathalmazt ilyen formában sikerült feldolgoznia. A könyv tökéletesen logikusan megszerkesztett, egy percig sem unalmas, nem 1000 oldalas, hanem kézben könnyen szállítható, és mégis minden szükséges benne van. Olvashatunk „Bajorország történelméről és a magyar kapcsolatokról dióhéjban“, valamint tartalmazza a múzeumok nyitvatartási idejét is. Kucsera János könyve, hogy Dr. K. Lengyel Zsoltot, a Müncheni Magyar Intézet vezetőjét idézzem: „segít megtelepedni, megszeretni azt a környezetet amelybe a sors vetett.“ Találóan írja Kucsera János előszavában, hogy: „nem csak nyelvében, de helyében is él a nemzet.“ A könyv egyben hiánypótló munka (ilyen átfogó mű eddig tudtommal nem jelent meg) és úgy segít megismerni Bajorországot, hogy közben büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk. Híven tükrözi Kucsera János, Széchenyi Istvántól vett jelmondatát: „Hasznára lenni nemzetünknek!“

Köszönet érte!

A 90 perces előadás alatt végig kitartott közönsége. Ki merre járt Bajorországban, fel-fel villantak az ismerős helyek, melyekről itt újabb információkkal gazdagodtak. Ha netán valaki kirándulna Bajorországban, érdemes e könyvet forgatni, hogy véletlenül se menjen el nemzetünk ezen értékei, emlékei mellett.

 

A könyvbemutatóról videó tudósítás: https://www.youtube.com/watch?v=dGmjMt7jpG8&feature=youtu.be